Plaz bankrotov vedno bolj preti evroobmočju

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Plaz bankrotov vedno bolj preti evroobmočju

Takoj, ko katerakoli glavnih držav zapusti evrsko območje (in morda nekatere manjše), se bodo začeli kolapsi brez primere.

Edini način za ustavitev takšnih kolapsov je, da ECB zagotavlja dovolj (tiskanja) evrov za pokrivanje izgub. Medtem pa že tako visoko tveganje bankrotov evroobmočja še naprej narašča.

 

Nemški presežek Target2 se hitro približuje bilijonu

Iz meseca v mesec se nemški presežek »Target2« povečuje. Bundesbank je objavila podatke za konec februarja, ki kažejo nov rekord 814 milijard, ki je samo v zadnjem mesecu poskočil za novih 20 milijard. Ta stopnja je sedaj bistveno višja, kot je bila v vrhuncu krize evroobmočja. Domnevati gre, da se bo rast v nemškem presežku izravnala z vzporedno rastjo primanjkljaja Španije in Italije, ki je januarja bil 350 in 364 milijard €. Porast je deloma pojasnjena v odkupnem programu ECB – prodaja italijanskih obveznic s strani vlagateljev s sedežem v Londonu, se pogosto opravi v Frankfurtu, a vlagatelji na splošno ne reinvestirjo v Italiji, temveč tudi drugod. Z drugimi besedami, QE program je neposreden vzrok, vendar pa skriva osnovni trend bega kapitala iz Italije v enakem obsegu kot v času krize.

Frankfurter Allgemeine, ki kot sokol bdi nad Target2 presežkom, je razkril prispevek Jensa Weidmanna. Bundesbank se je na splošno skušala distancirati od položaja nekaterih nemških ekonomistov, ki so poudarili pomen sistema Target2. To je še vedno uradno stališče. Weidmann je dejal, da se je strinjal z Mariom Draghijem, da mora država, ki izstopi, poravnati svoje obveznosti iz naslova Target2 v evrih. Toda potem je naredil pomembno kvalifikacijo:

“Kako to izgleda v praksi, in ali je vlada pripravljena ali sposobna izpolniti te zahteve, je v celoti povsem drugo vprašanje.”

Mi to vidimo na povsem enak način. Vsak izhod bi povzročil takšen finančni stres in toliko političnih obtoževanj obeh strani, da je nepredstavljivo, da bi se takšna stanja kadarkoli poplačala. To je razlog zakaj izhod iz evroombočja vedno predstavlja serijo masivnih bankrotov – brez kakršnekoli primere v gospodarski zgodovini.

 

Plaz bankrotov

 

Nekateri se morda sprašujete, kaj je tisto, kar bi povzročilo plaz bankrotov. Odgovor se nanaša na pogodbo evroobmočja, ki pravi, da ECB sama ne more pokrivati izgub ali reševati narodov.

Če ECB ne more tiskati (na koncu verjamem, da bo), potem bodo davkoplačevalci morali vskočiti in financirati insolventne nacionalne centralne banke.

Na primer, če Italija zapusti evroobmočje in plača 364 milijard € obveznosti v lirah s 40% popustom na evro, od kod bo prišel denar?

In Italije morda ne bo mikalo, da kar razglasi celoten znesek za ničeln?

Jasno je, da so take razprave na mizi.

Ob predpostavki, da Italija izstopi, in ob predpostavki, da ECB ne pokrije izgube preko dodatnega tiskanja papirja, potem bi preostale države morale vskočiti z svojimi evri, morda v skladu z EFSF ali ESM.

 

 

Od kje bi Španija, Grčija, Francija, itd. prišli do svojega deleža za tak nered?

Odgovor je, da ne bi.

In to je točno tisto, kar je Jens Weidmann, predsednik nemške centralne banke mislil, ko je dejal: “Kako to izgleda v praksi, in ali je vlada pripravljena ali sposobna izpolniti te zahteve, je v celoti povsem drugo vprašanje”.

Spodaj nekaj smešne propagande na temo reševanj.

 

 

Vir: mishtalk.com