Vprašanje bralca z dne 22.5.2017

Insajder.si > Insajder odgovarja > Vprašanje bralca z dne 22.5.2017

Vprašanje bralca:

“Moje vprasanje je…v letosnjem letu, oziroma jeseni bom dobil gradbeno dovoljenje za hiso in mislim priceti z gradnjo, gre za
manjso pritlicno hiso z mansardo, za poplacilo bom letos potreboval cca 40000 eur…imam fizicno zlato, katerega bom moral prodati za poplacilo gradnje, ali ga je smiselno prodati sedaj ko je cena za 1kg cca 36000 eur ali kasneje, bojim se da bo v juniju zaradi dviga obrestnih mer cena zlatu se bolj padla, je pametno sedaj prodati vse cca 2kg?”

 

Naš odgovor bralcu:

Za tako kratkoročno gledano obdobje vam lahko podamo le mnenje skozi oči »traderja«. Zlato v evrih je po našem mnenju doseglo dno okrog 860 EUR v decembru 2013 in bo po našem mnenju tudi leto 2017 zaključilo višje v primerjavi z letom 2016, ko je trgovanje zaključilo okrog 1095 EUR.

Za obdobje, ki ste ga omenili, je po našem mnenju zelo kratkoročno večja verjetnost, da bo cena zlata višje od trenutnih nivojev, najverjetneje pa se bo gibala med 1100 – 1200 evrov za unčo.

Zlato je na tedenskem nivoju v ekstremno razprodanem območju, razmerje med potencialnim donosom in tveganjem pa je trenutno v prid višji ceni zlata v prihajajočih mesecih. Potrebno se je zavedati, da je povišanje obrestnih mer v veliki meri najverjetneje že diskontirano v trenutni ceni.

 

Zlato v EUR – tedenski graf