Kratek komentar trga zlata in rudarjev (Brezplačna objava!)

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Kratek komentar trga zlata in rudarjev (Brezplačna objava!)

Rudarji plemenitih kovin so še vedno v fazi izgradnje potencialnega preboja v nov močan naraščajoči trend po 218-dnevni padajoči konsolidaciji od vrha doseženega v avgustu 2016. V prejšnjem komentarju smo izpostavili potencialni tehnični preboj, ki se je izkazal za neuspešnega, rudarji pa so ponovno testirali diagonalno podporno linijo in se trenutno pripravljajo na drugi poskus pomembnega tehničnega preboja.

 

GDX – Dnevni graf

 

Včeraj smo bili priča agresivnemu napadu na ceno zlata preko terminskih borz, kjer je v roku nekaj sekund v času nizke likvidnosti na COMEX-u bilo prodanih 50 ton papirnega zlata, kar je imelo močan učinek na ceno, ki je padla iz 1254 $ vse do 1235 $. Tovrstni posegi zoper trg zlata niso nič posebnega, manipulacija ali “upravljanje” trga zlata je v zadnjih letih postalo razkrito širši javnosti, zato ne smemo biti presenečeni nad morebitnimi novimi poskusi zajezitve rasti cene zlata, da se prepreči oziroma podaljša tehnični preboj.

 

 

Zavedati se moramo, da nad nivoji okrog 1300 $ najverjetneje “leži” visoko število t.i. “Buy Stop” nakupnih naročil, ki bi, če sproženi, poslali ceno zlata v močan kratkoročni vzpon in zlomili prodajalce na kratko. Trg zlata se počasi ampak vztrajno upira pritiskom velikih bank, ki sistematično sprožajo slapovne padce in s tem preprečujejo pobeg cene zlata v nekontrolirano rast, do katere bi prišlo v kolikor ne bi bilo mehanizmov zajezitve.

Velike banke se zagotovo zavedajo, da v kolikor cena zlata prebije nivoje nad 1375 $, ne bodo vzdržale nakupnega pritiska in bodo morale dovoliti nov močan vzpon v ceni zlata in se pozicionirati na nakupni strani trga, kar bi povzročilo nov ciklični vzpon, ki bi ceno zlata najverjetneje v roku nekaj let poslal na nivoje med 3000 $ do 5000 $ za unčo ali celo hitreje.

Nov ciklični vzpon v ceni zlata je zdaj samo še vprašanje časa. Velikim bankam je s pomočjo predvsem ameriške centralne banke uspelo zajeziti rast v zadnjih 69 mesecih trgovanja, vendar pa obstaja meja, do kjer imajo tovrstni posegi vpliv zoper prosti trg.

Za vse, ki samostojno trgujete ali investirate v trg rudarskih podjetij, ponovno poudarjamo pomen obvladovanja tveganj pred kratkoročnimi padci. Rudarji (GDX) bi v ekstremnem scenariju lahko ponovno testirali nivoje okrog 18 $, na kar kot trgovalci moramo biti pripravljeni, vendar pa se trenutno močno nagibamo k scenariju preboja v nov močan vzpon, v kolikor diagonalna podpora in predvsem močnejša podpora okrog 21 $ vzdržita.