So kriptovalute in Bitcoin v balonu?

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > So kriptovalute in Bitcoin v balonu?

Že poznate Bitcoin in kriptovalute?

Leta 2009 je svetovni finančni in denarni svet presenetila novica o izumu prve kriptovalute, imenovane Bitcoin. Prva decentralizirana kriptovaluta, katere avtorji še vedno niso jasno razkriti, je postala prva digitalna valuta, ki za svoj nastanek potrebuje načela kriptografije. Sam Bitcoin je tako nastal na temeljih ˝peer-to-peer˝ elektronskega sistema denarja, ki izloči potrebo po posredniku. Samo ustvarjanje in transakcije Bitcoina potekajo po odprtokodnem kriptografskem protokolu, kjer je vsak kovanec razdeljen na osem decimalnih mest. Bitcoin je tako nastal na podlagi podatkovnih blokov (tehnologija ˝blockchain) in je vnaprej omejen s številom kovancev, ki bodo nastali, saj je to zapisano v sami tehnologiji in tega ni mogoče spreminjati.

Od začetnih dvomov, da je Bitcoin končno prva prava valuta, ki vrača moč denarja ljudem nazaj v njihove roke pa vse do danes je Bitcoin prehodil trnovo, a izjemno uspešno zgodbo. Po tem, ko je bilo mogoče še februarja leta 2013 Bitcoin kupiti za vsega 20 dolarjev (v samem nastanku celo za par centov!), se danes njegova cena giblje blizu 2.500 dolarjev, kar je precej zajeten donos. Ne le zaradi izjemnega donosa (ki je mimogrede neobdavčen!), predvsem zaradi uporabnosti in hitrega širjenja informacij je do danes Bitcoin, s preostalimi kripto valutami, povzročil veliko zanimanje javnosti in strokovnjakov za to temo. Določene države počasi priznavajo Bitcoin kot plačilno sredstvo, nekatere banke in večja podjetja so aktivno vstopile v trg kripto valut s svojimi valutami, centralne banke pa vneto razmišljajo o tem, kako izkoristiti potenciale tehnologije, ki jih premore svet kripto valut. Nenazadnje se je Bitcoin prav tako že veliko kje prebil tudi do statusa plačilnega sredstva, kar pomeni, da z njim lahko kupite že skoraj vse: od avtomobila, tehničnih aparatov pa vse do knjig ter goriva in energije.

Ali je cena Bitcoina danes, po takšni rasti, mogoče že previsoka, je že v balonu? Ali trg kriptovalut še naprej ponuja priložnosti za zaslužek ? Kaj pa varnost vloženega denarja?  In davki? Najprej lepo po vrsti.

 

Kaj je kriptovaluta?

Kriptovaluta je digitalni denar, ki želi prevzeti podobne lastnosti, kot jih premorejo danes bankovci in kovanci oziroma današnji denar s dvema zelo pomembnima razlikama. Vse kripto valute so namreč decentralizirane (papirnate valute kontrolirajo in regulirajo centralne banke, kripto valut ne) in omejene (število izdelanih kovancev je vnaprej znano, ne kot pri našem denarju, ki ga uporabljamo). Da je kripto valuta lahko decentralizirana, je vseeno nadzorovana z uporabo tehnologije ˝blockchain˝ –  to je uporabna tehnologija veriženja podatkovnih blokov, ki že danes služi in bo služila kot tehnologija prihodnosti za več drugih sistemov, finančnih transakcij, ipd. Algoritmi Bitcoinu in drugim kripto valutam namreč zagotavljajo, da kripto valut ni možno ponarediti, da nihče ne more ˝dodatno tiskati denarja˝, da ni v lasti bank ampak je shranjen v računalnikih in spletnih denarnicah ter ga lahko uporabniki med seboj svobodno izmenjujejo in zamenjujejo za dobrine.

Tako opevana ˝blockchain˝ tehnologija je v svojem bistvu digitalno knjigovodstvo in se lahko kot takšna uporablja tudi pri volitvah, referendumih, anketah, pobiranju davkov, najemnin, sprejemanju zakonov, trgovanju s finančnimi instrumenti, itn… Veriga podatkovnih blokov se je pričela s samim Bitcoinom, a je to danes tehnologija, ki je že pričela preraščati okvire gole kriptovalute, ki je v bistvu lahko samo ena aplikacija tovrstne verige. To je lepo dokazal Etherum, ki je svojo inovacijo podatkovnih blokov razširil na povsem nov nivo – Etherum je namreč enotna platforma z lastnim programskim jezikom in kjer lahko vsakdo napiše svojo aplikacijo z želenimi lastnostmi. Z vključitvijo pametnih pogodb in par novosti tako danes marsikateri poznavalec sveta kriptovalut Etherum ocenjuje kot potencialno še bolj zanimivega kot je Bitcoin na dolgi rok. Ali bo to res nova velika stvar po internetu, bo pokazal čas.

 

So kriptovalute v balonu?

Velik del javnosti se trenutno ukvarja s vprašanjem ali so kriptovalute porasle preveč v prekratkem času – so torej v cenovnem balonu – ali je pred kriptovalutami še svetla prihodnost in so trenutne cene povsem realne. Najprej si oglejmo nekaj donosov nekaterih kriptovalut v zadnjem letu dni:

 

KriptovalutaDonos v letu dni od 25.6.2016 do 25.6.2017
Bitcoin295%
Etherum2.074%
Ripple4.566%
Litecoin954%
Etherum Classic2.823%
Dash2.441%

 

Iz vidika enoletnih donosov in pogledov na grafe gibanja večine kriptovalut (oblika hokejske palice) lahko sklepamo, da je trg v balonu in v eksponentni rasti. Grafični vzorec hkrati z obnašanjem laičnih vlagateljev in javnosti dokazuje in potrjuje podobnost tega cenovnega balona s preteklimi cenovnimi baloni v zgodovini (na trgu delnic, nepremičnin, zlata, tulipanovih čebulic, itn…) Ali je to že zadnji stadij balona ali se bodo cene še povzpele? Nekateri strokovnjaki menijo, da bo pred dokončnim pokom balona na trgu prišlo do manije za Bitcoinom, Etherumom, itn., preden bo dokončno počilo v ceni in se bodo omenjene vrednosti precej znižale. Kratkoročno gledano je težko napovedovati, a trenutni nivoji investitorjem močno signalizirajo, da bi bilo bolje počakati na cenejše nakupe, ki vsekakor bodo prišli, če se bo trg zdravo konsolidiral in prilagodil na vzdržnejšo dolgoročno rast.

 

Je Bitcoin res že prevelik?

Če želimo dobiti optimalno objektivno sliko moramo pregledati tržne kapitalizacije trgov, kjer ugotovimo, koliko denarja se je že steklo v trg kriptovalut in poskrbelo za vzpon cen v preteklih mesecih. Konec meseca junija 2017 je bila tržna kapitalizacija Bitcoina velika 40 milijard dolarjev, Etheruma 25 milijard, Ripple-a pa 11 milijard. Skupna tržna kapitalizacija vseh kriptovalut pa je znašala okroglih 100 milijard dolarjev. Je to veliko? Najvrednejše podjetje na svetu je trenutno Apple, ki premore kar 800 milijardno tržno kapitalizacijo in bi torej z eno osmino svoje kapitalizacije lahko ˝pojedel˝ cel trg kriptovalut. Iz te perspektive postane Bitcoin majhen. Še posebej če vemo, da je Bill Gates-ovo premoženje trenutno vredno več kot je celotna tržna kapitalizacija Bitcoina. Tudi primerjava z zlatom je tukaj povsem na mestu, saj marsikateri analitiki in strokovnjakih Bitcoin imenujejo tudi ˝novo zlato˝. Trg zlata je danes kar 200-krat večji od tržne kapitalizacije Bitcoina.

Torej, je lahko iz te perspektive prihodnost za kriptovalute še zelo svetla? Če poznamo trenutno monetarno politiko na svetu (negativne obrestne mere) v povezavi z ukinjanjem gotovine, kjer bi rada ˝elita˝ pridobila nadzor nad prebivalstvom, nam mora biti jasno, da kriptovalute ne bodo ostale muha enodnevnica. A to ne pomeni, da ne moremo računati na večje cenovne pretrese v ceni kriptovalut gledano kratkoročno zaradi cenovnega balona. Dolgoročna perspektiva vsekakor ostaja, a žal z vsemi pastmi in prednostmi.

 

Razpršitev tveganja

Vlagatelji, ki so v trg kriptovalut vložili svoja sredstva v preteklosti, se morajo danes vprašati zelo pomembno vprašanje: Ali je čas za unovčitev dobičkov? Odgovor je zelo pritrdilen. Vsekakor je trenutno primeren čas, da se dobičke iz vzpona cen kriptovalut razprši med preostale naložbene sektorje (delnice, zlato, nepremičnine – kombinacija z zavarovanji dobičkov in zaščito pred upadom glavnice), kjer se poskrbi za dodatno varnost, ki je trg kriptovalut ne more zagotavljati. Prav tako je psihološko zelo pomembno, da se dobički pravi čas pravilno zavarujejo in se predvsem ohrani premoženje, ki je bilo pridobljeno v tako kratkem času. Razpršitev vedno zmanjša tveganja.

Vlagatelji, ki se v trg kriptovalu podajajo šele danes, pa morajo biti pozorni na cenovna nihanja in v trg razpršiti sprva precej majhen delež svojega premoženja. Ob vlaganju v trg kriptovalut je namreč res potrebno ˝opraviti domačo nalogo˝ ter skrbno izbrati menjalnice kriptovalut (primer Bitstamp) in predvsem borzo, kjer se trguje in kupuje preostale kriptovalute. Seveda ni odveč, če dobro poskrbite tudi za elektronske denarnice oziroma poznate način, kako vaše kriptovalute varno hraniti ˝na hladno˝, da so zaščitene pred krajami in zlorabami. V samem trgu velja kar nekaj povsem drugačnih pravil, ki jih je dobro osvojiti ali pa si nujno poiskati strokovno pomoč.

Zavedati se namreč moramo, da je trg kriptovalut veliko bolj tvegano področje (tudi zaradi velikega števila prevar in piramidnih shem) in v primerjavi s preostalimi trgi tudi precej manj kontroliran in zaenkrat podvržen tudi večji možnosti zlorab ter kraj premoženja. Profesionalen pristop tukaj zagotavlja lepe priložnosti, površno investiranje pa lahko prinese velike težave!

 

Avtor prispevka je Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec

Objavljeno v reviji Obrtnik Podjetnik, julij 2017