Ta tihi bikovski trend lahko prinese trikratne dobičke

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Ta tihi bikovski trend lahko prinese trikratne dobičke

Vlagatelji v tem letu niso dovolj pozorni…

Večina jih je preveč prevzeta nad novicami o predsedniku Trumpu in bitcoin-u, da bi opazili, kaj se dogaja na trgih. Ampak zlato je vstopilo v »prikriti« bikovski trend.

Kovine v letu 2017 naraščajo v takem tempu, da so na poti, da premagajo delniške trge prvič po letu 2011.

Justin Brill se je tega pred kratkim dotaknil v ameriških radijskih novicah Weekend Edition. Ampak največja novica je, da je to lahko glavna prelomnica za zlato. Če se bo še naprej vse odvijalo tako kot se je do sedaj, lahko v naslednjih mesecih pričakujemo drastičen vzpon.

Da razložimo…

Od konca decembra lani je vrednost zlata občutno narasla.

Prejšnji mesec je prvič po več kot letu dni zlato preseglo 1300$ na unčo. Ta prelomnica je po dolgem času poskrbela za vrnitev zlata na naslove medijskih člankov. Vendar pa se še nekaj bolj zanimivega dogaja »pod pokrovom«, kar bi lahko bilo še bolj pomembno da zlato.

Vidimo, da so ljudje delno ignorirali zlato zaradi množičnega porasta na ameriških borzah, kjer se izteka še eno fantastično leto, ki je privedlo do dvomestnih donosov. S tem je na poti do najvišje vrednosti že deveto leto zapored.

Tukaj postane zanimivo…

Delnice imajo za seboj verjetno še eno fantastično leto. Toda prvič je rast zlata v takem tempu, da lahko preseže rast delniških trgov. Kovine so letos približno 15% višje v primerjavi s približno 13% za indeks S&P 500.

To bi lahko po letu 2011 prvič pomenilo, da bo zlato premagalo delniške trge. Poglejmo si v spodnji tabeli…

 

 

To ni mala stvar…

Kot je razvidno iz tabele, je zlato od leta 2012 do 2016 sledilo petletnemu padcu. V tem obdobju je padlo za kar 26%.

Kovina je torej na tem, da bi lahko letos zlomila ta trend. In ta scenarij bi lahko bil znak za ogromne dobičke. Nazadnje, ko je zlato prebilo navzgor iz več kot petletnega padanja, je bilo konec devetdesetih let.

Zlato je izgubljalo v razmerju z delniškimi trgi od leta 1994 do leta 1999 in takrat padlo za 26% – tako kot v zadnjih letih.

Ogromni bikovski trend zlata se ni začel takoj po tem, namreč vrednost kovin je v letu 2000 še vedno padala. Toda v letu 2001, se je začelo 12-letno obdobje pozitivnih donosov. To lahko podrobneje vidimo na spodnjem grafu…

 

 

Od leta 2001 do leta 2012 se je tako vrednost zlata povišala za več kot 500% (medtem ko je S&P 500 v istem obdobju zrastel le za 36%).

Letos je zlato na poti, da po šestih letih prvič premaga delniške trge. Na zadnje, ko je zlato začelo premagovati delnice, je bilo v začetnih letih tega stoletja. In to se je zgodilo, še preden se je začel ogromen bikovski trend zlata.

Ne moremo zagotovo vedeti, če se to dogaja tudi zdaj. Ampak zlato ni izgledalo tako dobro že nekaj let. Kovina je namreč vstopila v stabilen naraščajoč trend in to lahko pomeni prelomni trenutek in začetek velikih dobičkov.

 

Vir: dailywealth.com