10 neprecenljivih nasvetov za investitorje – Jim Grant

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > 10 neprecenljivih nasvetov za investitorje – Jim Grant

Do danes sem na spletni strani Grant’s Interest Rate Observer objavil več kot 800 člankov… To je več kot 4 milijone tržnih analiz.

V tem času sem objavil nekaj pravilnih napovedi (in ja, tudi napačnih). Za moje pravilne napovedi sem pridobil – vsaj v določenih krogih – tudi nekaj slave.

Ampak še bolj pomembno mi je mnenje, da sem postal dober učenec “Gospoda Trga”. Namreč, prebrodil sem se skozi vzpone in padce na borzi. Doživel sem padec obrestnih mer iz 20% na 0% in še nižje… Prav tako sem doživel prelom trga na polovico, kot tudi dvig vrednosti delnic nad nepredstavljivo vrednost.

In skozi vso to dogajanje sem vsaka dva tedna delil svoje ugotovitve z izbrano skupino bralcev. Mnogi me spremljajo že od prvega dne.

 

Jim Grant – Grant’s Interest Rate Observer

 

Na podlagi svojih raziskav sem tako izluščil 10 najpomembnejših spoznanj, ki sem se jih naučil iz financ:

 

1. Ključ do uspešnega investiranja je, da se vsi strinjajo s tabo – kasneje

Najbolj popularna naložba dneva je redko najboljša naložba. Če želite vedeti, kaj je priljubljeno, poglejte samo na naslovno stran vaše priljubljene poslovne revije… ali pa podrobno poslušajte pogovore na naslednji “cocktail” zabavi za vlagatelje.

Pri Grant’s Interest Rate Observer  iščemo priložnosti, kjer jih nihče ne išče. Z veseljem pričakujemo, da bo konsenz prišel do nas. Že od začetka smo “kontraši” oziroma zavračamo javno mnenje. Po našem mnenju ni boljšega objektiva, skozi katerega bi lahko gledali na trg.

 

2. NISTE DOBRI Z DENARJEM

Na splošno ljudje ne znamo ravnati z denarjem. Normalno je, da kupujemo drago in prodajamo poceni. Ko gre za denar je še težje nadzorovati čustva.

 

3. pri investiranju je vse ciklično…

…vključno s cenami, vrednotami in entuziazmom. In to se ne bo nikoli spremenilo. Najboljši investitorji razvijejo čut za to, kdaj trgi dosežejo evforičen nivo – in ko strah ohromi razum.

Kje na lestvici mislite da smo danes?

 

4. nihče ne more napovedati prihodnosti. niti tisti, ki trdijo, da jo lahko.

Ampak, kakorkoli že, lahko vidite, kako množica vidi prihodnost. Z opazovanjem verjetnosti, lahko sprejemate boljše odločitve.

Prepoznate lahko ritem tržnih ciklov in na podlagi tega z dovolj prakse ustvarite dobičke ali se vsaj izognete katastrofam. Tako kot smo naše bralce v izdaji 8.septembra 2006 opozorili na mehurček v hipotekarnih dolgovih 11 mesecev preden se je pričela kriza. In tri leta po tem, ko smo svetovali nakup delnic bank, so le-te narasle za 250%.

 

5. vsaka dobra ideja pade na tla kot zrel paradižnik

ETF skladi so bili odlična ideja, ker so investitorjem razširili možnost izpostavljenosti na večih trgih z minimalnimi stroški. Danes ETF-i skladi predstavljajo več kot 23% celotnega obsega trgovanja v ZDA, s skupno tržno vrednostjo več kot 3 bilijone ameriških dolarjev. Svetovni trg ETF skladov naj bi do leta 2025 dosegel 25 bilijonov dolarjev.

ETF skladi omogočajo investitorjem trgovanje na večih trgih z majhnim vložkom. Vendar ti skladi dodeljujejo denar brez upoštevanja vrednosti. In kaj se zgodi, ko vsi hitijo proti izhodu?

 

6. TRGI NISO POPOLNOMA UČINKOVITI

To je zato, ker ljudje, ki jih upravljajo pri tem niso popolnoma razumni. Debate o učinkovitih trgih so naraščale od začetka obstoja javnih trgov. Pri Grantu smo zagovorniki neučinkovisti trgov.

V aktivnem upravljanju vedno obstaja dodana vrednost, ki skrbi da je trg pošten. Aktivni upravljalci se potegujejo za podjetja, ki so bila neupravičeno kaznovana in ustvarjajo prodajne pritiske na izjemno precenjena, goljufiva in razpadajoča podjetja. Neučinkovitost trgov in Grant-ovo dolgoletno zgodovinsko razumevanje le-tega, dajejo našim bralcem posebno perspektivo.

Če so bili trgi tako učinkoviti, zakaj je vrednost Nasdaq-a leta 2000 poletela v nebo? Ali banke in “junk bonds” v globine v letu 2009?

 

7. potrpežljivnost je najbolj donosna vrlina

Charlie Munger, dolgoletni partner Warrena Buffetta, direktorja podjetja Berkshire Hathaway , je pojasnil pomen potrpežljivosti s temi besedami:

“Kako so pri podjetju Berkshire dosegli ta uspeh? Če ste spremljali Warrena, ste opazili, da je večino časa sedel in bral. Če želite izstopati v svojih dosežkih, izkoristite večino časa v svojem življenju za branje.”

Dovolite nam samo reči, da bistvo preživi pretiravanje.

 

8. nikoli ne stojte v vrsti, da bi karkoli kupili

Na tem mestu moram priznati, da sem tudi jaz enkrat stal v vrsti. Januarja 1980, na vrhuncu velike inflacije v obdobju Jimmya Carterja je bila vrsta še daleč od vhoda v trgovino s kovinami v spodnjem Manhattan-u. Ljudje v tej vrsti so čakali na nakup zlata, katerega vrednost se je takrat povzpela generacijsko visoko – 850$ na unčo. Takrat sem tudi jaz stal v tej vrsti in kasneje naredil še veliko napak. Ampak me je to izučilo in tako sem se tej napaki naslednjič izognil.

 

9. finančni zvod je kot naročilo čokoladne torte: “samo malo, prosim.”

Trgi bodo vedno imeli prav. Šli so v korekcijo po nizozemski tulipanski maniji leta 1630 in po pomanjkanju hipotekarnih posojil v letu 2007. Kaj torej popravijo korekcije? Korekcije popravijo napake razcveta na trgih.

In ko se trgi popravijo, povzročijo največ finančne bolečine največjemu številu ljudi.

Nikoli ne boste natančno vedeli, kdaj bodo prišli ti popravki. Ampak če upniki ne bodo klicali po vašem premoženju na poti navzdol, boste preživeli v boju za naslednji dan. In če boste takrat imeli prihranke, lahko ustvarite največje dobičke v vaši investicijski karieri.

 

10. ne precenjujte poguma, ki ga boste imeli, če se bo kaj obrnilo proti vam
Razmislite o dejstvih in jih pretehtajte. Ne dovolite, da bi to, kar želite, vplivalo na vašo presojo.
odločajte se razumno. ne dovolite, da bi vas čustva omejevala pri tem. izogibajte se okolju, ki bi lahko     vplivalo na vaš razum.

Te zadnje tri napotke, ki sem jih združil v eni točki, sem povzel po besedah pokojnega Bernarda M. Barucha, enega največjih investitorjev, ki so kdaj živeli. Vem, da ga to po njegovi brilijantni karieri na Wall Streetu in Washingtonu, ki jo je zaključil leta 1964 star 94 let, ne bi motilo.

Velikega investitorja sem spoznal med pisanjem njegove biografije. Če boste dovolj brali, lahko tudi vi ustvarite krog svojih prijateljev iz preteklosti prav tako kot v sedanjosti.

Vir: Jim Grant, dailywealth.com