Pregled globalnih trgov – konec tretjega četrtletja (Q3 2017)

Insajder.si > Avtorski prispevki > Pregled globalnih trgov po četrtletjih > Pregled globalnih trgov – konec tretjega četrtletja (Q3 2017)

30. septembra 2017 se je končalo tretje četrtletje (Q3 2017) v poslovnem letu, zato smo ponovno izdelali krajši makro pregled najpomembnejših globalnih trgov. Vse trge smo denominirali v ameriški dolar (USD), kjer smo z rdečo barvo osenčili zadnja dva medvedja trenda generalnih trgov v zadnjih dvajsetih letih.

Evforija na generalnih delniških trgih se nadaljuje, kjer smo predvsem na ameriških, evropskih in indijskih trgih vstopili v fazo t.i. "blow-off" vrha, kjer je po dolgem času moč opaziti ponovno vstopanje malih vlagateljev, ki s svežimi nakupi hranijo močno pregrete trge.

Nemogoče je napovedati, kdaj bo prišlo do streznitve in močno potrebne recesije, ki bi počistila ekscese trenutnega bikovskega cikla na generalnih delniških, nepremičninskih in obvezniških trgih, zato vsem, ki denar še vedno držite v delnicah ali skladih, vezanih na omenjene trge, priporočamo posvet s svojimi finančnimi svetovalci za vzpostavitev zaščite pred sistemskim tveganjem. Glede na tehnično sliko generalnih trgov lahko kratkoročno sklepamo le, da se bo rast nadaljevala, dokler se ne več ne bo.

Podatek ki bode v oči, je vsekakor ekstremna razprodanost surovinskih trgov, ki so od vrha doseženega v letu 2008 v razmerju z delniškimi, nepremičninskimi in obvezniškimi trgi izgubili kar 76% vrednosti. Za potrpežljive vlagatelje trg surovin, predvsem trg bakra, urana, nafte, zlata in srebra ponuja generacijsko priložnost.

 

Surovine v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P 500

Surovine v razmerju z nepremičninami

Surovine v razmerju z obveznicami

Pregled globalnih trgov – konec tretjega četrtletja (Q3 2017)