Srebro bo poletelo čez 100$ v 27ih mesecih – Stephen Leeb

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Srebro bo poletelo čez 100$ v 27ih mesecih – Stephen Leeb

Eden od velikanov med vlagatelji je v intervuju za KWN razkril razlog, zakaj bo cena srebra narasla nad 100$ za unčo.

9. oktobra je Stephen Leeb izjavil za King World News: “Srebro je pogosto opredeljeno kot sestrska kovina zlata. In če bi bili resnično sestri, si lahko predstavljate, kako ljubosumna bi bila srebrna kovina na svojo zlato sestro.

Pripravljal sem, kolikor sem lahko močne argumente, da je zlato na pragu velikega bikovskega trga, ki bo presegel vse, kar smo jih videli do sedaj in pozval vse vlagatelje, da se prepričajo, da so v njem dovolj visoko investirani. Ampak tukaj želim dati tudi srebru svojih pet minut, ker ko raste zlato, bo tudi srebro – ki je za mnoge vlagatelje mogoče tudi bolj cenovno dostopna kovina in bo deležno velikega bikovskega vzpona…

Vendar se bodo dejavniki, ki bodo vplivali na višje cene, razlikovali od tistih ki poganjajo zlato. Dvig cene zlata se bo odražal v vlogi monetarne kovine, ki bo prispevala k mednarodnemu trgovanju, najprej na vzhodu in bo temelj za distribucijo vedno bolj redkih surovin. Tudi srebro je monetarna kovina in bo vedno do neke mere sledilo zlatu, ampak to je le en od glavnih razlogov za njegovo rast v prihodnje. Enako pomembno, če ne celo bolj, bo izrazito naraščajoče povpraševanje po srebru zaradi velikih industrijskih potreb, ki se bodo v prihodnje še povečale.

 

 

Če bi bila ponudba srebra dovolj velika, bi povpraševanje močno naraslo in pri tem cena sploh ne bi bila pomembna. Ampak temu ni tako. Pravzaprav je v zadnjih desetletjih povpraševanje po srebru večino časa presegalo ponudbo. Ko je Warren Buffet v 80-ih letih prejšnjega stoletja akumuliral srebro, je bilo le-to zgolj na podlagi povpraševanja/ponudbe.

 

Ponudba srebra v primanjkljaju že deset zaporednih let

V raziskavah o plemenitih kovinah, ki jih je izvedla GFMS iz Thompson Reuters, so ugotovili, da je bilo leto 2016 že 10 leto zapored, ko je povpraševanje po srebru preseglo ponudbo. Povpraševanje po srebru lahko razdelimo na dva dela. Industrijsko povpraševanje, ki je predstavljalo več kot 55% celotne ponudbe. Neindustrijsko povpraševanje – vključno z zalogami, potrebnimi za kritje ETF skladov in borz, na katerih se je trgovalo s srebrom; kovanci in palice; srebrnina in nakit – pa je predstavljalo več kot 45% celotne ponudbe.

Verjetno se sprašujete zakaj cena srebra še ni bila v močnem bikovskem trgu, če je povpraševanje vedno večje od ponudbe. Razlog je v tem, da je dobršen del monetarnega povpraševanja prešel v to, kar GFMS imenuje opredeljuje kot nadzemne zaloge, ki večinoma vključujejo kovance in palice, ne pa tudi borze in ETF skladov. To je fizično srebro, na voljo da zadosti le nekaterim industrijskim povpraševanjem. Z drugimi besedami, kopičenje srebra v neindustrijske namene – monetarna uporaba in nakit – je našlo svojo pot v t.i. nadzemnih zalogah.

Izmed teh nadzemnih zalog so najpomembnejši skrbniški trezorji, ki vsebujejo daleč največje zaloge fizičnega srebra. Ocena zalog v skrbniških trezorjih je 1,5 milijarde unč srebra, pri čemer je 1 milijarda teh unč v skrbniških trezorjih na Kitajskem in je približno enaka svetovnim potrebam za eno leto.

Za razliko od konca leta 2016 je bilo glede na raziskave Thompson Reuters’ GFMS le 650 milijonov unč srebra v obliki ETF skladov in samo 250 milijonov unč pod nadzorom borz kot je na primer Shanghai Gold Exchange (kjer se terminske pogodbe srebra trgujejo skupaj s terminskimi pogodbami za zlato). Malce nenavadno je, da je GFMS namenil precej pozornosti tudi razmeroma majhnim količinam srebra – približno 90 milijonov unč, ki se nahajajo v državnih blagajnah. Medtem ko je veliko manj pozornosti namenilo obravnavi uvoza daleč največjih zalog, skoraj 1,6 milijarde unč v skrbniških trezorjih, kar predstavlja približno 60% nadzemnih zalog.

ROSS BEATY, KITAJSKA IN PRIHAJAJOČE POMANJKANJE SREBRA

Če tudi bi zaloga srebra iz obstoječih skrbniških trezorjev bila zadostna in bi preprečila motnje v oskrbi industrije, bo industrijsko povpraševanje intenzivno naraščalo in zagotovo ne bo zadostne oskrbe s srebrom. Srebro je na primer, ključno za oskrbo sončne energije, še posebej za fotovoltaične celice. Pred kratkim so na King World News objavili citat Rossa Beaty-ja, direktorja rudarskega podjetja Pan American SIlver, v katerem govori o tem, da bo v letu 2017 približno 100 milijonov unč srebra porabljenih za fotovoltaične celice, kar je okrog 10% povpraševanja po srebru. Že več let trdim, da bi povpraševanje po srebru za potrebe sončne energije lahko bilo že dovolj, da bi ustvarilo pomanjkanje zalog srebra. Zdaj pa se zavedam, da je sončna energija le del tega eksplozivnega industrijskega povpraševanja po tej kovini.

Srebro ima dosti posebnih lastnosti, vključno z neprekosljivo sposobnostjo prevajanja tako toplote kot tudi električne energije. Te lastnosti niso bistvena komponenta samo za sončno energijo, ampak tako rekoč tudi za vse komponente informacijske tehnologije. Po nekaj letih relativnega zatišja, je informacijska tehnologija izjemno napredovala in večji del te nove rasti prihaja iz Kitajske, ki si močno prizadeva k preusmeritvi svojega gospodarstva s poudarkom na novi informacijski industriji, ki trenutno narašča dvakrat hitreje kot celotno kitajsko gospodarstvo, ki letno naraste za okrog 7%.

Industrija, ki jo bo Kitajska spodbujala, bo zahtevala srebro, vključno z umetno inteligenco in t.i. tehnologijo blockchain, ki bi lahko bila sestavni del nove rezervne valute, vezane na zlato; avtomobilsko industrijo (oboji, električna vozila in motorji z notranjim izgorevanjem, izkoriščajo srebro) in internet stvari (Internet od Things / IoT), s katerimi bo Kitajska kreirala masovna mesta. Nekatera izmed teh velikih mest bodo poseljena z 50 milijoni ali več ljudi, ki bodo povezani z obsežno zbirko vezij, in medtem ko lahko katero koli od teh vezij vsebuje le majhno količino srebra, bo njihovo ogromno število doprineslo k masivnemu povpraševanju.

Bistvo je, da četudi ima Kitajska trenutno na zalogi v skrbniških trezorjih približno milijardo unč srebra, bo ta zaloga glede na naraščajočo porabo hitro pošla – in ne pozabite, da Kitajska nima kratkoročnih mačrtov, ampak načrtuje dolgo pot, ki bo trajala 20 let in več. Z industrijskim povpraševanjem po srebru v naslednjih 10 do 15 letih, ki bo verjetno veliko večje od današnjega povpraševanja in veliko večje od proizvodnje srebra, ki bo, če še ni dosegla vrhunca, se bo Kitajska skoraj zagotovo odločila, da porabi še nadzemne skrbniške rezerve.

SREBRO BO PRESEGLO 100$ V 27-ih MESECIH

To pomeni, da se bo Kitajska, ki skladišči nafto, redke zemeljske kovine in druge vire, za katere je ključnega pomena ohranjanje nadzora nad državnim gospodarstvom verjetno odločila za zadostitev nadaljnjih potreb po srebru, za skladiščenje še večjih količin srebra. To bo dodaten vir povpraševanja, ki bo, če bo dodan k močnemu industrijskemu povpraševanju in naraščajočemu monetarnemu povpraševanju, v kratkem času prispeval k precej višjim, po možnosti eksplozivnim cenam srebra.

Če izluščimo bistvo tega prispevka… ne glede na to kar se dogaja na trgu z zlatom, bo srebro doseglo izjemen bikovski trg. V preteklosti sem ciljal na to, da bo srebro doseglo vrednost vsaj 100$, zdaj pa predvidevam, da do leta 2020 ta ocena zgleda precej konzervativna.

 

Vir: kingworldnews.com