Odlična priložnost za vstop na trg rudarjev zlata in srebra

Insajder.si > Avtorski prispevki > Odlična priložnost za vstop na trg rudarjev zlata in srebra

Sektor rudarjev zlata in srebra je eden izmed najpomembnejših delov globalnih finančnih trgov, saj zastopa proizvajalce najpomebnejših monetarnih kovin, ki igrajo ključno vlogo pri stabilnosti mednarodnega finančnega sistema. Poleg naložbenih razredov kot so delnice, obveznice in nepremičnine, sta zlato in srebro skupaj s svojimi proizvajalci najpomembnejši naložbeni razred v tem trenutku.

Svet se nahaja v enem izmed največjih monetarnih eksperimentov v zgodovini človeštva, kjer svetovna ekonomija popolnoma sloni na odločitvah in dejanjih največjih centralnih bank. Svetovni dolg pri 68.000 milijardah $  je v stanju eksponentne rasti, ki je v obstoječem finančnem sistemu vgrajena eksistenčna komponenta.

Zadolženost držav je po veliki finančni krizi v letu 2008 porasla na nove najvišje vrednosti, kar je bila posledica znižanja obrestnih mer centralnih bank na ničlo za namene stimuliranja gospodarstva k okrevanju.

Če se izrazimo še bolj ironično, centralne banke so v času insolventnosti svojih posojilojemalcev (držav) po letu 2008 znižale obrestne mere praktično na ničlo in jih pozvale k še dodatnemu zadolževanju za izhod iz krize. Drugič po letu 1929 se je v letu 2008 svet ponovno znašel v globalni dolžniški krizi, ki traja še danes. Zadnja večja dolžniška kriza (obdobje od leta 1929 do začetka druge svetovne vojne) je postregla z visokimi devalvacijami, ki so bile potrebne za znižanje realne vrednosti dolgov, ki so bili nakopičeni skozi bučna dvajseta (roaring twenties).

Centralne banke so se po letu 2008 odločile za drugačen pristop reševanja globalne dolžniške krize, za katerega moramo priznati, da jim zaenkrat uspeva. Za razliko od obdobja po letu 1929, imajo centralne banke danes veliko več mehanizmov za preprečitev globalne depresije (neomejeno tiskanje denarja, hitrejša komunikacija med centralnimi bankirji in vladami, elektronski pretok kapitala in z njim povezani manipulativni posegi na trge so samo nekateri izmed mnogih).

Nova Velika Depresija je bila po letu 2008 preprečena, kar je zahtevalo veliko manipulativnih posegov centralnih bank, eden izmed glavnih je bila zajezitev rasti cen plemenitih kovin po letu 2012. Zakaj zlato igra tako pomembno vlogo v globalnem finančnem sistemu gre iskati v razmerju z globalnim dolžniškim trgom. Zlato je edina konstanta v svetovnem finančnem sistemu in sredstvo, ki ga trenutno posedujejo vse najpomembnejše centralne banke. Rusija in Kitajska od leta 2008 neumorno kupujeta zlato in gradita strateške zlate rezerve, ki bodo nekje v prihodnosti igrale ključno vlogo pri devalvaciji svetovnega dolga.

Uradne zlate rezerve Rusije in Kitajske

Centralne banke so po letu 2008 s tiskanjem dolarjev, jenov, funtov in evrov šle skozi nakupovalno mrzlico državnih in hipotekarnih obveznic, z namenom, da bi počistile bilance stanja največjih bank. Te banke naj bi odigrale ključno vlogo pri pospešitvi izdajanja posojil gospodarstvu, do česar pa kot vemo še ni prišlo v razsežnostih, ki so bile pričakovane.

Centralne banke so danes postali "skladi" najbolj tveganega kapitala, z ogromnimi pozicijami v državnih obveznicah, ki so jih kupile preko kvantitativnega sproščanja, za katere vedo, da jih ne bo mogoče prodati na trg brez resnih izgub. Centralne banke so zato v zadnjih letih začele kupovati ETF sklade z namenom razpršitve tveganja v primeru naslednje velike finančne krize na obvezniških trgih. Zelo zanimivo dejstvo je, da cena zlata in srebra od leta 2012 padata, medtem ko centralne banke, predvsem Rusije in Kitajske kupujejo zlato z "obema rokama". Za to obstaja zelo preprosta razlaga, saj je zlato poleg delnic in obveznic eno izmed najpomembnejših sredstev v bilancah stanja največjih centralnih bank.

Kot zanimivost, dobrih 8000 ton zlata na bilanci stanja ameriške centralne banke (FED) je še vedno poknjiženih pri vrednosti 42$ (uradna zadnja cena zlata iz leta 1973, dve leti po zapustitvi zlatega standarda). Centralne banke imajo mandat in so danes prisiljene v razvrednotenje realne vrednosti svetovnega dolga ($68,740,528,723,401).  To bo povzročilo ogromno luknjo v bilancah stanja centralnih bank, saj bodo pozicije v obveznicah, ki danes predstavljajo največji in najhitreje rastoči naložbeni razred, v nekaterih primerih padle tudi na ničlo.

Delnice in zlato bosta tukaj odigrala ključno vlogo pri prevredotenju bilanc stanja največjih centralnih bank, kjer bo zlato zagotovo odigralo najpomembnejšo vlogo. Pozicija v zlatu knjižena pri vrednosti 42$ na bilanci stanja FED-a danes predstavlja okrog 300 milijard dolarjev, če jo poknjižimo pri današnji ceni zlata okrog 1300 $. V primeru prevrednotenja ali rasti cene zlata na okrog 5000 $ za unčo bi pozicija v zlatu bila vredna več kot 1500 milijard $ in veliko več pri še višjih nominalnih cenah.

 

Seznam držav z največjimi uradnimi rezervami zlata

 

Centralne banke so v zadnjih letih uspele zajeziti rast cene zlata in s tem omogočile akumulacijo zlata državam, predvsem Kitajski, da zgradijo strateške rezerve, ki bodo potrebne za devalvacijo in izhod iz naslednje velike dolžniške krize. Traderji opažamo, da se na trgu pojavlja "prodajalec", ki na ključnih nivojih z velikimi prodajnimi naročili preprečuje preboj zlata nad 1300 dolarjev za unčo.

Preboj cene zlata nad 1400$ za unčo je signal za vstop institucionalnih vlagateljev in hedge skladov na trg zlata, kar pomeni, da bi manipulanti ob preboju teh ključnih tehničnih nivojev bili prisiljeni v umik, kar bi ceno zlata lahko hitro popeljalo do novih najvišjih vrednosti okrog 2000 $ za unčo. To bi sprožilo dvig obrestnih mer in s tem pokol na trgu državnih obveznic. Odprto okno poceni akumuliranja te plemenite kovine bi se zaprlo praktično čez noč.

Delnice proizvajalcev zlata in srebra so v začetku leta 2016 dosegle dno in se prebile v nov dolgoročni bikovski trend, ki bi se lahko izkazal za enega izmed največjih bikovskih trendov na finančnih trgih v naslednjem desetletju. Trg rudarjev je od avgusta 2016 padel v zdravo korekcijo, ki omogoča izjemno privlačne nivoje za vstop na enega izmed najpomembnejših trgov v naslednjem desetletju.

Delnice rudarjev plemenitih kovin se nahajajo blizu pomembnega krakotočnega dna in v tem trenutku ponujajo najboljše razmerje med tveganjem in donosom med vsemi sektorji na finančnih trgih.

 

Indeks proizvajalcev zlata in srebra v evrih

Vir: Insajder