Kako je Bitcoin povzročil 99,96 % padec cen delnic, nepremičnin in zlata!

Insajder.si > Avtorski prispevki > Kako je Bitcoin povzročil 99,96 % padec cen delnic, nepremičnin in zlata!

Bitcoin – največji mehurček v zgodovini finančnih trgov?

Globalna manija na trgu kriptovalut bo v zgodovino zelo verjetno zapisana kot največji špekulativni mehurček na finančnih trgih. Največja razlika med preteklimi “lokalnimi” mehurčki je vsekakor možnost globalnega dostopa do finančne infrastrukture (internet) in nereguliranost trga, kjer velike finančne inštitucije še ne obvladujejo vzvodov cenovnega mehanizma, kar pa se z uvedbo terminskega (futures) trgovanja počasi spreminja.

Pri CME Group, podjetju, ki ima v lasti štiri najpomembnejše terminske borze na svetu (CME, CBOT, NYMEX in COMEX), so konec oktobra sporočili, da nameravajo v četrtem četrtletju leta 2017 pričeti s trgovanjem s terminskimi pogodbami na bitcoin. Več o specifikaciji terminske pogodbe na bitcoin lahko preberete tukaj.

Cena bitcoina je od leta 2011 poletela za vrtoglavih 283.000 odstotkov in je letos vstopila v parabolično rast, kar je posledica vstopanja novih, večinoma nepoučenih vlagateljev.

 

Bitcoin – Mesečni graf
Vir: tradingview.com

 

Na tem mestu želimo izpostaviti primer na trgu urana po 7. maju leta 2007, kjer je CME Group prvič uvedla trgovanje s terminskimi pogodbami na uran na samem vrhu večletnega bikovskega trenda. S trgovanjem na terminskih trgih (futures), so se tako odprla vrata za vstop institucionalnih vlagateljev, ki na parabolične rasti trgov gledajo s povsem druge perspektive, kot nepoučeni vlagatelji. Trgovanje s terminskimi pogodbami na bitcoin tako odpira vrata velikim bankam za omejen nadzor cenovnega mehanizma, kjer lahko pričakujemo povišanje manipulativnih dejavnosti na trgu bitcoina v obdobju, ki je pred nami.

 

Dolgoročni graf cene urana
Vir: cameco.com

 

Zgodnje vlagatelje z visokimi še nerealiziranimi dobički na trgu kriptovalut želimo opozoriti, da je smiselno del dobička na teh nivojih realizirati, kljub temu, da ni mogoče napovedati, kje točno bo prišlo do dolgoletnega vrha na trgu kriptovalut. Vsem novim vlagateljem pa svetujemo, da na trg kriptovalut v tem trenutku ne vstopate z več kot 5% do 10% vašega premoženja.

Rast cene zlata in srebra je v letu 2011 bila zaustavljena preko ogromne razprodaje v obliki terminskih pogodb, preko katerih bo zdaj možno prodajati tudi neomejene količine bitcoinov.

Vekakor ne gre zanemariti dolgoročnega potenciala na trgu kriptovalut in ekosistema veriženja podatkovnih blokov (blockchain), vendar je po drugi strani težko pričakovati, da bo rast cen kriptovalut nadaljevala z istim tempom v naslednjih sedmih letih.

Zgodnji vlagatelji v bitcoin lahko danes kupite naložbene razrede (delnice, nepremičnine, obveznice in surovine) z več kot 99,9% popustom, za kar po našem obstoječem znanju ni nobene zgodovinske primerjave.

Razpršitev vsaj dela dobičkov v regulirane naložbene razrede je ena izmed najbolj smiselnih potez za kripto vlagatelje v tem trenutku, da zavarujete dobičke, bodisi pred zakonodajnim ali cenovnim tveganjem.

 

Delnice, nepremičnine in zlato so od leta 2011 izgubile nepredstavljivih 99,96 % vrednosti v razmerju z bitcoinom

 

Vir: tradingview.com

 

 

Vir: tradingview.com

 

 

Vir: tradingview.com