Kaj nam napoveduje zgodovina za vrednost delnic rudarjev zlata v letih 2018 in 2019

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Kaj nam napoveduje zgodovina za vrednost delnic rudarjev zlata v letih 2018 in 2019

Minilo je že nekaj časa, odkar smo na zadnje uporabili zgodovinsko analizo v sektorju plemenitih kovin. To je nekaj, v čemer resnično uživamo, saj nam lahko zgodovina pomaga opredeliti in ubesediti trenutne trende ter nam pomaga pri iskanju priložnosti za nakup. Marca letos smo ugotovili, da bi delnice rudarjev zlata lahko sledile poteku rasti nepremičninskih delnic iz njihovega dna iz leta 2009. Nedavno je James Flanagan iz Gann Global Financial posnel nekaj odličnih videoposnetkov, ki prikazujejo kako so nekatere primerjave iz zgodovine zelo relevantne za trg rudarjev zlata v tem trenutku. Pregledali smo njegove posnetke, jih primerjali z našo analogijo z nepremičninskim trgom in želeli narediti korak naprej. Kakšna je bila pot okrevanja trgov, ko so sledili velikim medvedjim korekcijam?

Veliki medvedji trg opredeljujemo kot najmanj 80% padec, ki je trajal približno tri do štiri leta. Spodnja slika prikazuje naše zbrane podatke. Nekateri medvedji trgi so trajali le dve leti, vendar sledijo splošni poti okrevanja. To nakazuje na zelo močan ponovni vzpon, ki traja šest do dvanajst mesecev, nakar ji sledi korekcija in konsolidacija, ki običajno traja od 18 mesecev do dve leti. Nato pa trg začne z naslednjim impulzivnim vzponom.

 

 

V nadaljevanju si bomo ogledali tri najboljša ujemanja z trgom rudarjev zlata s trenutno situacijo.

Delnice nepremičninskega trga so lahko najboljša primerjava. Tekom medvedjega trga do leta 2009 je prišlo do 81% korekcije, ki je trajala skoraj štiri leta. Nato je trg okreval za 137% nakar je prišlo do 42% korekcije, ki je trajala 18 mesecev. V naslednjih 18 mesecih (od leta 2011 do leta 2013) so se delnice nepremičnin ponovno povzpele za 177%.

 

 

Indeks S&P 500 med veliko depresijo v 30ih, je prav tako dobra primerjava. Trg je v skoraj treh letih izgubil 86%. To je pripeljalo do 177% rasti, ki ji je sledila 34% korekcija, ki je trajala 20 mesecev. Trg se je v naslednjih dveh letih ponovno okrepil za 132%.

 

 

Nazadnje je tudi Tajska zanimiv primer. Tekom štiriletnega medvedjega trga je izgubila 87%. Oboje, čas in vrednost sta bila zelo podobna medvedjemu trgu v delnicah rudarjev zlata. Po ponovni okrepitvi za 142%, so Tajske delnice v naslednjih 16 mesecih izgubile 54%. Medtem ko se je konec leta 2000 formiralo pomembno dno, se naslednje leto trg ni začel impulzivno izboljševati. Vendar pa je bilo vredno počakati, saj je trg v naslednjih dveh letih porasel za 200%.

 

 

Delnice rudarjev zlata dnes sledijo okrevanju teh trgov, vendar lahko opazimo manjše razlike. Korekcije in rasti na nepremičninskem trgu in S&P indeksu so bile manj drastične, saj so ti trgi testirali ali so se vsaj približali prvotnim odbojnim vrhom. Korekcija na tajskem je bila hujša, saj je ta trg v 16 mesecih izgubil kar 54%. Trenutno so delnice zlata v 16. mesecu njihove korekcije in so nižje približno 30-35%. V vsakem primeru pričakujemo nadaljnjo konsolidacijo z vstopom v leto 2018.

 

 

Nobene garancije ni za prihodnji preboj na trgu plemenitih kovin, vendar pa delnice rudarjev zlata sledijo specifični zgodovini rasti, ki sledi velikim medvedjim trgom in tako nakazuje na izjemno rast, ki bi se morala začeti enkrat v letu 2018. Če upoštevamo korekcijski čas in čas med dvema najnižjima točkama skupaj z rahlo šibkostjo delnic rudarjev zlata v primerjavi z nekaterimi omenjenimi primeri pričakujemo, da bo naslednje pomembno dno v prvem ali tretjem četrtletju prihodnjega leta. Ni nujno da bo to dokončno dno. To bi pomenilo točko, iz katere bi delnice zlata začele impulzivno rast. Medtem je bistveno za traderje in investitorje, da najdejo najboljša podjetja in iščejo ekstremno razprodane situacije in katalizatorje za nakup.

 

Vir: mining.com