Korekcija na generalnih delniških trgih ali začetek novega medvedjega cikla?

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Korekcija na generalnih delniških trgih ali začetek novega medvedjega cikla?

Generalni delniški trgi so v zadnjem tednu izgubili za okrog 10% vrednosti in kažejo znake močnejše korekcije v prihajajočih mesecih. Na spodnjem grafu smo izpostavili ključne tehnične podporne nivoje, na katerih je smiselno prežati na dobre vstopne točke, vendar s strogim obvladovanjem tveganj (postavitev stop loss naročil, nakup ETF skladov z inverznimi donosi, nakupi opcijskih pogodb,…).

Analizo smo naredili na grafu ameriškega borznega indeksa S&P 500, ki smo ga denominirali v evro. Kar želimo poudariti je, da kljub ekstremno visokim nivojem na generalnih delniških trgih, še vedno obstaja precej velika verjetnost nadaljevanja rastočega trenda, vendar pa bi kratkoročno lahko videli večje slapovne padce, ki bi ponudili dobre kratkoročne vstopne točke za swing traderje.

Že večkrat smo poudarili, da generalni delniški trgi sledijo vzorcu iz osemdesetih let, kjer smo v letu 1987 bili priča največjemu enodnevnemu padcu delnic na t.i. črni ponedeljek.

Naročnike želimo opozoriti na verjetnost ponovitve slapovnega padca na generalnih delniških trgih, ki bi ponudili zelo ozki časovni okvir za vstop pri zelo ugodnih cenah. Za vse, ki bi želeli vstopiti na generalne delniške trge na ugodnih nivojih, lahko preko borznih računov vnaprej odprete t.i. “buy limit” naročila, s katerimi poskušate uloviti nizke nivoje v primeru slapovnega padca.

ETF, ki ga priporočamo in ki ponuja enakomerno razpršenost med največje globalne delnice je Vanguard Total World Stock ETF (VT). Vrednost ETF sklada VT je v tem trenutku 71,85$.

Kot primer, na borznem računu lahko odprete t.i. “buy limit” naročilo za nedoločen čas pri vrednosti npr. 65$ in čakate na morebitni slapovni padec, ki bi povzročil izvršitev nakupa. V kolikor bi prišlo do nakupa delnic, priporočamo takojšnjo postavitev stop loss naročila na smiselnem nivoju pod nakupno ceno za omejitev tveganja v primeru nadaljevanja padanja.

Lahko postavite tudi več “buy limit” naročil na različnih nivojih, če želite vstopiti v polno pozicijo postopno.

Portfelji vezani na generalne delniške trge na teh nivojih zahtevajo aktivno upravljanje. Pasivni investitorji, ki vstopajo na trenutnih nivojih z namenom dolgoročnega investiranja bodo v naslednjem desetletju zelo težko dosegali visoke letne donose, ki se na generalnih delniških trgih zgodovinsko gibljejo pri okrog 10% skupaj z izplačanimi dividendami.

Zato je zelo pomembno, s kakšno povprečno nakupno ceno boste vstopili na generalne delniške trge.

 

S&P 500 – mesečni graf v evrih