Generalni delniški trgi pred večjim slapovnim padcem?

Insajder.si > Prispevki za naročnike > Dnevni komentarji > Generalni delniški trgi pred večjim slapovnim padcem?

Ameriški borzni indeks S&P 500, katerega lahko označimo za barometer vseh generalnih delniških trgov po svetu, je včeraj prvič po letu 2016 zaključil trgovanje pod 200-dnevnim drsečim povprečjem, kar je eden izmed najpomembnejših indikatorjev za institucionalne vlagatelje pri identifikaciji dolgoročnega trenda. Če se izrazimo v finančnem žargonu, pravimo da “biki živijo nad 200-dnevnim drsečim povprečjem, medvedi pa pod”.

 

Primeri največjih slapovnih padcev po preboju 200-dnevnega drsečega povprečja na generalnih trgih

Ameriški borzni trgi trenutno sporočajo, da so vsi generalni delniški trgi v tem trenutku na zelo tankem ledu in v kolikor najnižje vrednosti začetnih korekcij ne bi vzdržale prodajnega pritiska, lahko pričakujem močne slapovne padce.

Vsem, ki ste pozicionirani na generalnih delniških trgih priporočamo ekstremno pazljivost in predvsem aktivno izvajanje strategij za ščitenje portfelja v primeru večjih padcev v vrednosti.

Za vse, ki pa potrpežljivo čakamo na ugodne dolgoročne vstopne točke na generalnih trgih (ZDA, Evropa, Japonska, Kitajska, Indija, Brazilija,…) pa obstaja velika verjetnost, da bomo le te zelo kmalu tudi dočakali. Vendar pa se je potrebno zavedati, da bo časovni okvir za vzpostavitev pozicij verjetno zelo ozek v primeru večjih slapovnih padcev, zato je smiselno, da imate denar že naložen na borznoposredniških računih in pripravljen za investiranje. Smiselna je postavitev t.i. “buy limit” naročil na ključnih podpornih nivojih, na katerih želimo vstopiti v pozicije.

Surovinski trgi so od začetka leta 2016 že začeli premagovati generalne delniške trge v nominalni rasti in obstaja velika verjetnost, da bodo vsi trgi dosegli visoko korelacijo po dosegu dna generalnih delniških trgov in bi lahko nadaljevali s skupno rastjo v nov ciklični vrh.

V naslednjih letih lahko pričakujemo močno premagovanje surovinskih trgov v razmerju z generalnimi delniškimi trgi in zelo verjetno smo pred obdobjem, ko bomo gledali nominalne rasti tečajev v luči zelo visoke inflacije in rasti obrestnih mer.

Za vse, ki želite razpršiti del premoženja tudi v generalne delniške trge, bodite v letošnjem letu zelo pozorni za vstop v primeru večjih slapovnih padcev. Za precedenčni primer tega, kar bi se lahko ponovilo na generalnih delniških trgih, predlagamo, da preberete naš prispevek iz marca 2017 – Črni ponedeljek 1987! Se bo zgodovina ponovila, ali le rimala?

 

S&P 500 – dnevni graf

 

S&P 500 . tedenski graf