Trg surovin ponuja priložnost, ki se pojavi enkrat na generacijo

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Trg surovin ponuja priložnost, ki se pojavi enkrat na generacijo

Ko je trg surovin dosegel vrh skoraj pred desetimi leti, je veliko vlagateljev čakalo na pravo priložnost za ponoven vstop pred močnejšim dvigom cen. Menimo, da je ta priložnost prispela in smo v samem začetku novega surovinskega super cikla. Med razlogi za rast surovin, ki smo jih že večkrat omenili so šibkost dolarja, vztrajno izravnavanje krivulje donosnosti, precenjeni delniški trgi, povišana volatilnost, rast inflacijskih pričakovanj, grožnje trgovinskih vojn, geopolitična tveganja,..

Po podatkih, ki jih je pridobila investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, skoraj 60 odstotkov upravljavcev premoženja verjame, da se delniški trgi nahajajo na pomembnem vrhu. Po podatkih banke J.P. Morgan, pa tri četrtine njihovih največjih strank pričakuje recesijo v naslednjih dveh letih.

Vse to nakazuje na svetlo prihodnost surovin, zlata in energetskega sektorja in to veliko bolj kot kadarkoli prej v zgodovini.

Dokaz številka ena je graf, ki smo ga delili že nekajkrat in smo ga tudi osvežili z novimi podatki. V razmerju z delnicami, se surovine nahajajo na nivojih, ki se pojavijo le enkrat na več desetletij. To je dobesedno priložnost, ki se pojavi enkrat na generacijo in bi jo vlagatelji morali začeti jemati resno. Za primerjavo, če bi investirali denar v surovinski indeksni sklad S&P GSCI ali enakovredni surovinski indeks v letu 2000, bi imeli povprečni letni donos okrog 10% v naslednjih desetih letih, po podatkih Bloomberga.

 

 

Vsi vemo, da pretekla uspešnost ni zagotovilo prihodnjih rezultatov, vendar boste težko dobili jasnejši odmevni signal, da je zdaj čas za dodajanje izpostavljenosti v surovinah. Če se vam zdi, da zadnjih nekaj letih stojite pred rdečim semaforjem in čakate, da položite nogo na plin, lahko zdaj mirno zadihate, ker luč na semaforju utripa zeleno.

 

Nafta testira odporne nivoje pri 70$

Od dna v februarju pri 26$, je cena nafte WTI (West Texas Intermediate) poskočila na najvišje nivoje v treh letih.

 

 

Bomo videli aluminij pri 3000$?

Aluminij prav tako uživa v svojem vzponu in je poskočil več kot 23%, odkar je Bela Hiša napovedala sankcije proti izbranim ruskim podjetjem in oligarhom kot odgovor na domnevno vmešavanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

 

 

Kitajski mega projekt OBOR (One Belt, One Road) bo potreboval biblične količine materialov

Kar še bolj utrjuje surovinsko zgodbo je kitajski mega projekt OBOR (One Belt, One Road), tudi znan kot svilna cesta. Projekt je še vedno v povojih in naj bi bil dokončan do leta 2049. Povezoval bo več kot 68 držav Evrope in Azije in vplival na 62% človeške populacije. Kitajska je že porabila približno 180 milijard za dokončanje različnih projektov in še veliko jih bo porabljenih za ceste, jezove, pristanišča, železnice, letališča za namene “krepitve regionalne povezljivosti in kitajske moči”, kot se je izrazil predsednik XI Jinping.

Da bi vam pokazali, kako monumentalna in zgodovinska je razsežnost tega projekta, bomo uporabili grafični prikaz podjetja BHP Billiton, ki primerja kitajski projekt OBOR z ameriški Marshallovim načrtom (Marshall Plan). Kitajski projekt bo sčasoma stal 12X več, pri čemer bo skupna poraba nekje med 4000 in 8000 milijard ameriških dolarjev.

 

 

Ocene, koliko energije in naravnih virov bo potrebnih v razvojni fazi, se zelo razlikujejo, vendar menimo, da je pravično domnevati, da bo povpraševanje še naprej podprto za kar nekaj časa.

 

Zlato

Še vedno menimo, da bi zlato v letošnjem lahko doseglo 1500$ za unčo, kar pa je po našem mnenju nizka ocena.

Nedavna poročila tudi kažejo, da se proizvodnja zlata upočasnjuje, kar bi lahko dolgoročno pomagalo pri podprtju cene. Proračuni za raziskovanje novih projektov se od leta 2012 strmo znižujejo, odkrivanje novih rudnikov je vse manjše.

Pri China Gold Association so pred kratkim objavili, da je Kitajska, kot največji proizvajalec zlata, proizvedla 98 milijonov metričnih ton v prvem četrtletju, 3% manj kot istega obdobja lani. Ti podatki prihajajo po tem, ko je kitajska letna proizvodnja v 2017 padla za 6% na 426 milijonov metričnih ton. Res je, da je proizvodnja padla kot posledica zaostritve okoljske politike, vendar je trend upadanja bil vzpostavljen že veliko prej, kar lahko vidimo v podatkih velikih proizvajalcev zlata.

Oglejte si padanje četrtletne proizvodnje največjega proizvajalca zlata, podjetja Barrick Gold (ABX). Glede na predhodne rezultate za prvo četrtletje 2018, je Barrick proizvedel 1,05 milijona unč iz 10 projektov. To je samo 2% manj kot v istem obdobju lanskega leta, vendar daleč od proizvodnje pred sedmimi leti.

 

 

A vendar, povpraševanje po zlatu se še vedno vzpenja. Ne samo, da narodi Indije, Kitajske, Turčije in ostalih gojijo močno kulturno nagnjenje do zlata – obsedenost, ki se bo samo še stopnjevala, ko se bodo prihodki prebivalstva poviševali, zlato igra ključno vlogo kot deiverzifikator portfelja v času gospodarske in politične negotovosti.

 

Vir: mining.com