Največji rudnik urana zaustavil proizvodnjo

Insajder.si > Avtorski prispevki > Največji rudnik urana zaustavil proizvodnjo

Pri podjetju Cameco (CCJ) so v sredo, 25. julija 2018 ob objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sporočili, da bodo za nedoločen čas zaustavili proizvodnjo urana iz največjega rudnika na svetu – Mcarthur River.

Hkrati nameravajo odpustiti približno 700 zaposlenih, vključno z zaposlenimi, ki so začasno doma že od januarja letos in zaposlenimi v korporativnih pisarnah. Zmanjšana delovna sila približno 200 zaposlenih bo na lokacijah McArthur River in Key Lake ostala v stanju varne oskrbe in vzdrževanja omenjenih rudnikov.

Kot največja svetovna javna družba s področja pridobivanja urana, Cameco pošilja trgom jasno sporočilo, da so razmere na trgu urana v stanju globoke depresije in proizvodnja pri trenutnih cenah okrog 20$ za funt (1 funt = 0,453592 kg) ni smiselna.

Pri podjetju so se odločili, da bodo kot nadomestilo izpada proizvodnje določeno količino urana (5 do 6 milijonov funtov) kupili kar na prostem trgu, saj je nakup pri trenutnih cenah veliko bolj smiselna poslovna poteza, kot izčrpavanje lastnih rezerv.

Delnica podjetja Cameco (CCJ) je v četrtek po sredini objavi v ameriškem trgovanju poletela za kar 11,26% in zaprla trgovanje pri 3,39% dnevne rasti, kar priča o tem, da špekulanti tovrstne odločitve sprejemajo kot pozitiven znak premika k normalizaciji cen na trgu urana.

Trg urana na trenutnih nivojih predstavlja eno izmed najbolj asimetričnih priložnosti na finančnih trgih, kjer se delnice podjetij, ki proizvajajo uran, nahajajo v povprečju 90% nižje od nesreče v Fukušimi od leta 2011, kar lahko vidite na spodnjem grafičnem prikazu ETF sklada URA:

 

Vir: Optimtrader

 

Če pogledamo podrobneje skozi sektor urana ob koncu drugega četrtletja, moramo izpostaviti ključne dejavnike, ki bi lahko še dodatno vplivali na normalizacijo ponudbe in povpraševanja na trgu urana v prihodnje:

  • Popolna zaustavitev proizvodnje iz največjega rudnika urana na svetu McArthur River in Key Lake
  • Nadaljnje zmanjševanje proizvodnje urana s strani kazahstanskega državnega giganta Kazatoproma
  • Lansiranje novega investicijskega vozila Yellow Cake, ki je pred kratkim od Kazatoproma odkupil za okrog 8 milijonov funtov urana in ima desetletno pogodbeno pravico za nadaljnje odkupe.
  • Začasno zaprtje rudnika urana Langer Heinrich s strani podjetja Paladin Energy
  • Zaprtje avstralskega rudnika urana Ranger do leta 2020
  • Rusija: Potencialna prepoved vsake trgovine z ameriškimi jedrskimi elektrarnami
  • Uvedba tarif na uvoz urana s strani ameriške vlade
  • Ukinitev prodaje presežka urana s strani ameriške vlade
  • 57 novih jedrskih reaktorjev v izgradnji, od tega 19 na Kitajskem
  • Postopno odpiranje okrog 30 reaktorjev na Japonskem po nesreči v Fukušimi

Lahko bi dejali, da se trgu urana že nekaj časa približuje popolni vihar, ki bi lahko razmerja moči med kupci in prodajalci obrnil močno v korist slednjih.

 

Aktualni finančni podatki podjetja Cameco (CCJ)

Tabela prikazuje gibanje najpomembnejših aktualnih finančnih podatkov za tekoče leto 2018. Vir podatkov so četrtletna finančna poročila podjetja Cameco Corp (CCJ) in zajemajo zadnje objavljene podatke do 30. junija 2018 (Q1+Q2 2018). V tabeli je primerjava uspešnosti med enakim obdobjem lanskega leta (Q1+Q2 2017). Vsi podatki v vrsticah označeni z * so v 000C$.

[table id=CCJ /]