Rudarji zlata in srebra še vedno blizu najnižjih vrednosti korekcije

Insajder.si > Avtorski prispevki > Rudarji zlata in srebra še vedno blizu najnižjih vrednosti korekcije

Kmalu bosta minili že skoraj dve leti, odkar so delnice proizvajalcev zlata in srebra po močnem vzponu med januarjem in avgustom leta 2016 uprizorile kratkoročni vrh, ki do danes še vedno ni presežen.

Ravno nasprotno, trgi plemenitih kovin, predvsem pa delnice proizvajalcev zlata in srebra, se od avgusta 2016 že pošteno igrajo s potrpežljivostjo vlagateljev, saj je vsak potencialni preboj iz padajočega trenda takoj soočen z močnim prodajnim pritiskom, ki delnice proizvajalcev plemenitih kovin potiska vedno nižje. Primeri neuspelih prebojev na trgu srebra so lepo prikazani v spodnjem tvitu:
 

 

Tovrstno trgovanje je že dodobra izmučilo tudi najbolj vroče zagovornike plemenitih kovin in vlagatelje, ki so na ta trg vstopili po avgustu 2016.

Delnice rudarjev zlata in srebra so trenutno okrog 45% nižje po skoraj dveletni korekciji trgovanja v padajočem trendu in ponovno smo priča ekstremno negativnemu sentimentu, ki je v začetku leta 2016 poskrbel za enega izmed največjih sektorskih vzponov na finančnih trgih.
 

Trg rudarjev zlata in srebra (GDX+SIL) v evrih

Vir: Tradingview

 
V luči negativnega sentimenta na trgu zlata in srebra so celo pri podjetju Vanguard pred kratkim sporočili, da bodo svoj 2,3 milijardi sklad Vanguard Precious Metals and Mining (VGPMX) preimenovali v Vanguard Global Capital Cycles Fund.
 

 

Trenutna situacija hkrati močno spominja tudi na leto 2001, ko je Vanguard na samem dnu cikla opustil besedo “zlato” v enem izmed svojih skladov, tik preden je naložbeni razred plemenitih kovin vlagatelje nagradil z najboljšimi povprečnimi letnimi donosi med vsemi naložbenimi razredi vse do leta 2012. Tokrat so pri Vanguardu v celoti opustili poimenovanje sklada v zvezi s plemenitimi kovinami.

Uspešno investiranje na trgih plemenitih kovin in surovin zahteva ekstremno mero potrpežljivosti, saj vlagatelji večino časa preživimo v padajočih trendih, rastoči trendi pa se rodijo iz ekstremno negativnih situacij in so zelo intezivni. Z mesecem avgustom tudi vstopamo v obdobje, ko rudarji zlata in srebra dosegajo nadpovprečne donose.
 

 

Hkrati, če pogledamo izven okvirja zadnjih šest let trgovanja, lahko vidimo, da sta cena zlata in srebra v izrazitih dolgoročnih rastočih trendih, ki zagotovo še niso izčrpani, fundamentalnih razlogov za nadaljevanje dolgoročne rasti pa zagotovo ne manjka. Če jih izpostavimo le nekaj:

 

Zlato v evrih (logaritemski graf)

Vir: Tradingview

Srebro v evrih (logaritemski graf)

Vir: Tradingview