Kapitulacija vlagateljev na surovinskih trgih

Insajder.si > Avtorski prispevki > Kapitulacija vlagateljev na surovinskih trgih

Dogajanje na surovinskih trgih je včeraj postreglo z ekstremnimi padci v delnicah proizvajalcev industrijskih in plemenitih kovin, kar izgleda kot končna kapitulacija v toku trenutne korekcije, predvsem v naložbenem razredu plemenitih kovin.

Na delniških trgih so prodajalci proizvajalce plemenitih in industrijskih kovin potisnili skozi pomembne tehnične podporne nivoje, kar je povzročilo kaskadni efekt sprožitev prodajnih naročil malih vlagateljev in pripeljalo do naslednje večje kapitulacije po decembru 2016.

Ob koncu včerajšnjega trgovanja smo zasledili močno akumulacijo institucionalnih vlagateljev v dveh največjih ETF skladih proizvajalcev plemenitih kovin GDX in GDXJ, kjer je skoraj 1,2 milijardi dolarjev (skupno okrog 57 milijonov delnic) menjalo lastnika v zadnji uri trgovanja.

 

Za vse ki surovinske trge, predvsem trg plemenitih kovin, spremljamo zelo podrobno, vemo, da na trgu delujejo inštitucije, katerih delovanje povzroča ekstremna nihanja med sentimentom strahu in pohlepa.

Večina večjih vzponov se začne po kapitulacijah malih vlagateljev, kjer inštitucije z globokimi žepi s prodajami na kratko ali t.i. shortanjem trge potisnejo do nivojev, kjer mali vlagatelji preprosto ne prenesejo več bolečine in svoje pozicije odprodajo.

Ta scenarij se trenutno odvija na trgih proizvajalcev zlata in srebra, podobno kot smo temu bili priča v decembru 2015, tik pred močnim cikličnim vzponom na trgu plemenitih kovin in surovin.