Bodite pozorni na te tri kazalnike pri zlatu

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Bodite pozorni na te tri kazalnike pri zlatu

Zlato je uspešno prebilo 6-letne odporne nivoje, s tem ko je zaključilo mesečno in četrtletno obdobje trgovanja nad 1400 $. Prav tako je potrdilo cenovni preboj v košarici tujih valut.

Ob upoštevanju navedenega lahko opazujemo pomembne kazalnike, ki nam pomagajo spremljati zdravje in vzdržnost tega vzpona.

Seveda lahko vsak dan opazujemo ceno zlata, drugi kazalniki pa bodo govorili o osnovnem zdravju trga.

Tukaj so tri stvari, na katere moramo biti še posebej pozorni:

 

1. Politika ameriške centralne banke

Prvi kazalnik je politika ameriške centralne banke.

Trenutni vzpon v ceni zlata je bil spodbujen s strani fundamentalnih razlogov, o katerih smo govorili pred približno 18 meseci - sprememba v politiki FED-a.

Delnice proizvajalcev zlata pogosto dosežejo dno ob koncu trenda dvigovanja obrestnih mer in nato poletijo v obdobju zniževanja.

Zaenkrat se stvari odvijajo skladno s tem scenarijem. Vendar moramo nadaljevati s predvidevanjem politike FED-a, saj izgleda, da trg v tem trenutku diskontira samo eno znižanje. Zlato bi moralo nadaljevati svoj vzpon, če bo FED nadaljeval z zniževanjem.

 

2. krivulja donosnosti

Drugi ključni kazalnik je krivulja donosnosti razmerja med 10 in 2-letnimi ameriškimi obveznicami.

Zviševanje krivulje donosnosti je ponavadi pozitivno za trg plemenitih kovin, saj odraža bodisi znižanje obrestnih mer (nenaklonjenost k tveganju) bodisi naraščajoča inflacijska pričakovanja (inflacijo).

V prejšnjih dveh recesijah se je krivulja donosnosti zvišala, ko je FED začel zniževati obrestne mere. To je bila točka, ko se je relativna rast na trgu zlata pospešila. Če bo FED večkrat znižal obrestne mere, se bo krivulja donosnosti verjetno povečala, relativna rast zlata pa bi se morala še okrepiti.

 

 

3. Premagovanje zlata v razmerju z delniškimi trgi

Kot tretje je potrebno spremljati, kako plemenite kovine rastejo v razmerju z ostalimi naložbenimi razredi. Da bi zlato ohranilo bikovski trend, mora začeti premagovati delniške trge.

Sektor proizvajalcev zlata (GDX) v razmerju z delniškim trgom je blizu preboja 52-tedenskega vrha. Vendar pa je razmerje med zlatom in delniškim trgom šibkejše, zaenkrat še vedno nad 200-dnevnim drsečim povprečjem.

 

Politika FED-a bo na koncu glavna gonilna sila in dokler bodo nadaljevali z zniževanjem obrestnih mer, bi zlato moralo pospešiti proti 1600$ za unčo. Če začne zlato premagovati donos delniških trgov (S&P 500) z zanesljivostjo, potem ima močan potencial, da se vrne na 1900$ za unčo, kar bi bila največja potrditev bikovskega trenda.

Vir: thedailygold.com

Naročite se na spletni dnevnik prek e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če se želite naročiti na ta spletni dnevnik in prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.