Delnice rudarjev zlata so najboljši način za zaslužek v rastočem trgu zlata

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Delnice rudarjev zlata so najboljši način za zaslužek v rastočem trgu zlata

Zlato se je v zadnjih dveh mesecih povzpelo za 11%.

Čeprav se to morda ne zdi veliko, vse kaže na začetek novega bikovskega trenda na trgu zlata.

Kot kaže spodnji graf, je cena v zelo kratkem času poskočila in prebila odporne nivoje vse od leta 2013.

V zadnji izdaji Strategic Investor smo dejali, da pričakujemo ogromen vzpon. Izpostavili smo, da ne moremo najti niti enega upravljavca sklada, ki gleda pozitivno na zlato. Sedaj ne moremo najti niti enega, ki bi mislil, da je trenutni vzpon vzdržen. To nam pove, da lahko pričakujemo še več.

Za grafom zlata se vsekakor skriva več kot le cena. Tri največje centralne banke v razvitem svetu so izjavile, da bodo storile vse, da bi spodbudile svoja gospodarstva. To je njihov izraz za "tiskanje denarja."

Upoštevajte, da je bilanca ameriške centralne banke (FED) med letoma 2008 in 2014 porasla iz 800 milijard na 4500 milijard $.

Pri FED-u so obljubili, da bodo "normalizirali" svojo vmešavanje v ameriško gospodarstvo. Ko so zmanjšali svojo bilanco stanja za 15%, so vzkliknili "O moj bog" in takoj obrnili smer.

Zlato je to že diskontiralo v svojo ceno, še preden je objava postala javna. Prav zato bo toliko bolj pomembno spremljati, kam se bo v prihodnje gibala cena zlata, saj nam to pove skoraj vse o prihodnji politiki centralnih bankirjev.

Mislimo, da je 1500 dolarjev na unčo letos že zaklenjenih. V intervjuju s priljubljeno novinarsko mrežo za zlato Kitco News sem to napoved opravil decembra lani, spet marca in nedavno v maju. Vsakič je klic na 1500 dolarjev izgledal nor. Samo po juniju, ko se je cena povzpela za 104 USD za unčo, se moja napoved ne zdi tako nora.

Odločen premik v čez 1500 dolarjev bo zbudil upravljavce premoženja, ki v zadnjih letih niso polagali pozornosti na zlato. Začeli bodo z nakupi skladov, s katerimi se trguje na borzi.

Toda ti upravljavci premoženja ne poznajo sredstev, ki imajo v lasti padajoče število rudarskih zalog. Vidite, rudarska industrija je sredi konsolidacijskega vala.

Vse je na mestu, da bomo videli mati vseh zlatih vzponov. Če niste lastnik zlata, začnite z nakupom fizičnih unč.

 

Moč vzvoda

Po lastništvu fizičnega zlata lahko delnice rudarjev zagotovijo vzvod na naraščajočo ceno zlata.

Beseda »vzvod« običajno pomeni zadolževanje. Vendar je na trgu zlata popolnoma drugače.

Če niste seznanjeni s konceptom finančnega vzvoda v rudarjih zlata, tukaj je hiter primer, kako močan je lahko...

Recimo, da se cena zlata dvigne s 1.300$ na 1.400 $. To je približno 8% rast. Če imate fizično zlato, ste pridobili 8%.

Zdaj, recimo, da ima rudarska družba v lasti milijon unč zlata v zemlji, in zlato se trguje na 1.300 $. Vrednost zlata v tleh ni 1,3 milijarde dolarjev (1 milijon unč x 1.300 dolarjev za unčo). Zlato v zemlji je vredno veliko manj od tega, ker bo potrebno porabiti veliko denarja za izkop.

Recimo, da podjetje stane 1.250 $ na unčo (all-in strošek), da zlato izkoplje. Pri ceni zlata, ki znaša 1.300 $, ima podjetje potencialni dobiček v višini 50 $ na vsako unčo zlata.

Če pa se cena zlata dvigne le za 8% na 1.400 $, se dobiček podjetja na unčo poviša za 200% (1.400 $ - 1.250 $ = 150 $ za unčo). Ta majhen premik v zlatu lahko povzroči zvišanje cene delnic za 40%, 50% ali več. Zato lahko majhno zvišanje cene zlata povzroči, da se delnice rudarjev zlata povišajo večkrat.

To se je že zgodilo…

Proizvajalci zlata so rasli v treh ločenih ciklih skupaj z zlatom: 1979–1980, sredi devetdesetih in 2001–2006.

Prvič, kralj vseh trgov zlata: 1979-1980...

Zlato se je v tem obdobju več kot podvojilo. Toda delnice proizvajalcev zlata so se več kot potrojile.

 

Zdaj je čas, da to izkoristimo

Trgovinske napetosti, politična disfunkcija in naraščajoči primanjkljaji, danes postavljajo temelje za zlato. Poleg tega imajo centralne banke, kot je FED, več moči nad gospodarstvom kot kdaj koli prej. To pomeni, da bi bil trenutni vzpon lahko večji od prejšnjih, ki smo jih omenili prej.

Verjemite, ne želite, da bi sedeli ob strani, medtem ko se odvija mati vseh bikovskih vzponov...

Vendar pa ne pozabite, da je pred lastništvom delnic proizvajalcev zlata je pametno imeti nekaj fizičnega zlata.

Vir: www.caseyresearch.com

Naročite se na spletni dnevnik prek e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če se želite naročiti na ta spletni dnevnik in prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.