Trump zavrnil omejitev uvoza, uran veliki zmagovalec

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Trump zavrnil omejitev uvoza, uran veliki zmagovalec

Ameriški predsednik Donald Trump je zavrnil omejitev uvoza urana, zaradi česar se je dolgoročna (in zelo moteča) preiskava v okviru 232 oddelka ameriškega zakona o trgovini zaenkrat zaključila.

Preiskavo sta sprožili dve domači podjetji, ki sta zahtevali omejitev količine urana, ki so ga ameriške jedrske elektrarne pridobivale iz čezmorskih držav in navedla skrbi glede nacionalne varnosti.

ZDA trenutno uvažajo približno 93 odstotkov svojega komercialnega urana v primerjavi z 85,8 odstotka v letu 2009.

Ameriški minister za trgovino je trdil, da je povečana proizvodnja tujih državnih podjetij izkrivila svetovne cene in otežila konkurenco domačih rudnikov.

Predsednik Trump je dejal, da uvoz urana ni predstavljal skrbi za nacionalno varnost, “kot je opredeljeno v oddelku 232”, vendar je pustil odprta vrata za oživitev in razširitev domačega sektorja urana na druge načine.

“V tem času se ne strinjam z ugotovitvijo sekretarja, da uvoz urana lahko ogrozi nacionalno varnost Združenih držav, kot je opredeljeno v 232 oddelku zakona,” je dejal v memorandumu pozno v petek.

“Vendar se strinjam s sekretarjem, da se ameriška industrija urana sooča z velikimi izzivi pri proizvodnji urana na domačem trgu in da je to vprašanje nacionalne varnosti.”

Delovna skupina ima zdaj 90 dni časa, da predsedniku predloži poročilo, v katerem pripravi priporočila za nadaljnjo proizvodnjo domačega jedrskega goriva, „če je potrebno“.

Prejšnji mesec je direktor podjetja Vimy Resources Mike Young povedal, da sta bila v preiskavi v okviru oddelka 232 le dva možna rezultata: “dobro in bolje”.

»Ker smo imeli 18 mesecev negotovosti glede odločitve, ameriške jedrske elektrarne in dobavitelji jedrskega goriva niso podpisovali novih pogodb o dobavi,« pravi Young.

“Prišli so do točke, kjer bodo morali.”

Po odločitvi Trumpa lahko pričakujemo dvig promptne cene urana kar bo pognalo sentiment višje.

Spodaj prilagamo nekaj tvitov najbolj vplivnega “tviteraša”, ki redno poroča glede stanja na trgu urana:

Priložnost v delnicah ameriških proizvajalcev urana

V petek smo v Insajder VIP znotraj rubrike Insajder ALARM objavili kratkoročno trgovalno idejo na delnico največjega ameriškega proizvajalca urana, podjetja Energy Fuels (UUUU).

Po objavi informacije glede zavrnitve omejitev uvoza s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so ameriški proizvajalci urana dobesedno strmoglavili.

Delnica največjega ameriškega proizvajalca urana (UUUU) je petkovo trgovanje zaključila pri -36,51%, medtem ko je delnica največjega kanadskega proizvajalca, podjetja Cameco (CCJ) poskočila za 4,32%.

To je po našem mnenju izredno pretirana reakcija in predvsem posledica algoritemskega trgovanja.

Delnica UUUU bi lahko v naslednjih dneh še nekoliko zdrsela, vendar po dosegu dna pričakujemo močnejši poskok.

Spodaj prilagamo zadnjo trgovalno idejo iz rubrike Insajder ALARM na delnico podjetja Energy Fuels (UUUU), ki bi po petkovem padcu lahko uprizorila večji odboj.

Energy Fuels (UUUU)

LONG UUUU by jerryas on TradingView.com

DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.

Vir: stockhead.com.au, insajder.si

Naročite se na spletni dnevnik prek e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če se želite naročiti na ta spletni dnevnik in prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.