ZDA bi lahko prepovedale izdajo kriptovalut velikim tehnološkim družbam

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > ZDA bi lahko prepovedale izdajo kriptovalut velikim tehnološkim družbam

Zakonodajalci v ZDA razpravljajo o predlogu zakona, katerega namen je preprečiti, da bi velike tehnološke ustanove v državi izdajale kriptovalute.

Glede na ponedeljkovo poročilo Reutersa in kopijo osnutka zakona, ki kroži na spletu, oblikovalci politik v ameriškem predstavniškem domu poskušajo okrepiti nadzor nad velikimi tehnološkimi podjetji, ki jih zanima izdaja kriptovalute.

V razdelku “Prohibition related to cryptocurrencies,” je v osnutku zakona, ki se imenuje "Keep Big Tech Out Of Finance Act,”, navedeno:

„Velike tehnološke platforme ne smejo vzpostaviti, vzdrževati ali upravljati digitalnega sredstva, ki je namenjeno široki uporabi kot sredstvo za izmenjavo, obračunsko enoto, skladiščenje vrednosti ali katero koli drugo podobno funkcijo, kot jo je določil "Board of Governors of the Federal Reserve System."

Predlog zakona posebej opredeljuje digitalno sredstvo kot "sredstvo, ki se izda in prenaša z uporabo blockchaina, vključno s tako imenovanimi »virtualnimi valutami, kovanci in žetoni."

V nadaljevanju je pojasnjeno, da bi lahko v to kategorijo spadala vsaka velika tehnološka družba z več kot 25 milijardami dolarjev globalnih letnih prihodkov, za vsako kršitev predlagane uredbe pa bi bilo treba naložiti denarno kazen v višini največ milijon dolarjev za vsak dan kršitve.

Medtem ko je predlog zakona še vedno v obliki osnutka za razpravo in še ni bil uradno predložen, se je novica pojavila šele tedne po tem, ko je Facebook objavil načrt za izdajo kriptovalute. Facebook je v letu 2018 pridelal 55 milijard dolarjev globalnih prihodkov.

Svetovni regulatorji so od takrat izrazili zaskrbljenost glede tega, kako lahko načrt Facebooka ostane skladen s predpisi centralnih bank po vsem svetu.

Prejšnji teden je ameriški predsednik Donald Trump podal svoje prve pripombe o kriptovalutah z vrsto tvitov, v katerih je kritiziral Facebookov projekt Libra.

Vir: www.coindesk.com

Naročite se na spletni dnevnik prek e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če se želite naročiti na ta spletni dnevnik in prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.