Larry Fink: ECB mora pričeti z nakupi delnic, da bi spodbudila evroobmočje

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Larry Fink: ECB mora pričeti z nakupi delnic, da bi spodbudila evroobmočje

Larry Fink, Blackrock CEO

NEW YORK (Reuters) - Izvršni direktor družbe BlackRock (BLK.N) Larry Fink je v petek povedal, da bi morala Evropska centralna banka pričeti z nakupi delnic, da bi spodbudila evropsko gospodarstvo in da bi morali voditelji najti načine, kako vlagateljem "vcepiti kapitalsko kulturo".

"Ne vem, kako, če bodo pri (ECB) sprožili še več kvantitativnega sproščanja, kar pomeni - globlje negativne obrestne mere - ne vem, kako ta prenos (deluje) v gospodarstvu," je Fink povedal Reutersu po telefonskem intervjuju, po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov Blackrocka.

BlackRock je največji svetovni upravljalec premoženja, Finka pa na veliko spremljajo vlagatelji, trgovci in ekonomisti glede njegovih stališč o finančnih trgih in svetovnem gospodarstvu.

„Evropske delnice trgujejo z diskontom v razmerju z ameriškimi, ker Evropejci nimajo kulture lastniškega kapitala“, je dejal. "Verjamem, da mora Evropa najti načine, da se državljane osredotoči na dolgoročno vlaganje prek delnic."

 

ameriški delniški trg v primerjavi z evropskim

Nemška revija Der Spiegel je v petek navedla vire centralne banke, ki so povedali, da je predsednik ECB Mario Draghi do novembra načrtoval ponoven nakup državnih obveznic za podporo krhkemu gospodarstvu euroobmočja.

Revija je tudi dejala, da je Draghi upal, da bo ta korak podjetja spodbudil k večjemu vlaganju in večji potrošnji.

Fink je dejal, da je ohlapna denarna politika v Združenih državah Amerike najbolj učinkovita zaradi dolgoletne naklonjenosti k delnicam s strani Američanov in njihove izpostavljenosti temu trgu.

»V ameriškem gospodarstvu je to smiselno,« je dejal. »V gospodarstvih, kjer večina premoženja posameznikov sedi na bančnem računu, je veliko manj smiselno. Vidim negativen vpliv. Zato sem vedno postavljal pod vprašaj tovrstno monetarno politiko brez podpore s strani prave kapitalske kulture. To se je dejansko zgodilo na Japonskem in v Evropi. "

Fink je dejal, da monetizacija finančnih sredstev v Evropi, zlasti zdaj, ko več kot 50% državnih obveznic trguje z negativnimi obrestmi, »dejansko škodi psihologiji varčevalcev. Zato verjamem, da Evropi ni uspelo to kar je ZDA."

Povedal je tudi, da je Evropa preveč odvisna od denarne politike in premalo od fiskalne politike. To bo ena od dolgoročnih napak Evrope.

"Na žalost je edino ime v mestu ECB," je dejal Fink. »Poskušajo narediti vse, kar lahko naredijo. Mislim, da zdaj z vsemi negativnimi stopnjami in z 82% prihrankov na bančnih računih, ne vidim, kako lahko zniževanje obrestnih mer deluje enako kot v Združenih državah."

 

Vir: Reuters, avtorja Jennifer Ablan in Trevor Hunnicutt; uredil Tom Brown

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.