ZDA prvič v desetletjih označile Kitajsko kot valutno manipulatorko

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > ZDA prvič v desetletjih označile Kitajsko kot valutno manipulatorko

WASHINGTON (Reuters) - Ameriška vlada je določila, da Kitajska manipulira s svojo valuto in bo sodelovala z Mednarodnim denarnim skladom, da bi odpravila nelojalno konkurenco iz Pekinga, je v izjavi v ponedeljek sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Ta poteza še dodatno zaostruje ameriško-kitajske odnose in izpolnjuje obljubo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo Kitajsko prvič po letu 1994 označil za manipulatorko z valutami.

Ameriški potezi je sledila Kitajska, ki je omogočila, da je njen juan oslabel mimo ključne ravni 7 na dolar. Peking je pozneje dejal, da bo nehal kupovati ameriške kmetijske proizvode, kar je še zaostrilo celoletno trgovinsko vojno z ZDA.

USD/CNY

Močan 1,4-odstotni padec kitajskega juana prihaja v dneh po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump osupnil finančne trge s prisego, da bo od 1. septembra uvedel 10-odstotne tarife na 300 milijard ameriških dolarjev kitajskega uvoza, s čimer je nenadoma prekinil nedavno "prekinitev ognja" med državama in oslabil obete za rast obeh ekonomij.

Novica je strmo znižala vrednost dolarja in okrepila ceno zlata.

Pri ameriškem ministrstvu za finance so dejali, da ima People’s Bank of China (PBOC), kot je že sama dejala, dovolj nadzora nad menjalnim tečajem juana.

Pri PBOC so v ponedeljek dejali, da bodo "še naprej... sprejemali potrebne in ciljno usmerjene ukrepe na deviznem trgu."

"To je odprto priznanje PBOC, da imajo bogate izkušnje z manipulacijo s svojo valuto in so na to pripravljeni", je zapisano v izjavi ministrstva.

Kitajska s svojimi dejanji krši svojo zavezo, da se vzdrži konkurenčne devalvacije kot del skupine 20 industrijsko razvitih držav. Pri ameriškem ministrstvu za finance so povedali, da pričakujejo, da se bo Kitajska držala teh zavez in ne bo ciljala na kitajski tečaj za konkurenčne namene.

Ameriški zakon določa tri merila za prepoznavanje manipulacij med glavnimi trgovinskimi partnerji: pomemben svetovni presežek tekočega računa, pomemben dvostranski trgovinski presežek z ZDA in vztrajno enosmerno posredovanje na deviznih trgih.

Po določitvi države, da je država manipulator, mora ministrstvo za finance zahtevati posebne pogovore za popravljanje podcenjene valute s kaznimi, kot je izključitev iz pogodb o javnih naročilih ZDA.

Ministrstvo za finance ZDA je Tajvan in Južno Korejo določilo za manipulatorje valut leta 1988, ko je Kongres sprejel zakon o reviziji valut. Kitajska je bila leta 1994 zadnja država, ki je bil dodeljen status valutne manipulatorke.

Ministrstvo za finance se je maja vzdržalo razglasitve Kitajske za manipulatorko z valutami, ki temelji na novih strožjih merilih za merjenje svetovnega presežka tekočega računa v državi, skupaj z vztrajnimi enosmernimi intervencijami in velikim dvostranskim trgovinskim presežkom z ZDA.

V poročilu pa je ameriško finančno ministrstvo Kitajsko dalo na posebni seznam nadzora zaradi "neskladja in podcenjenosti juana glede na dolar."

Poročanje za Reuters Andrea Shalal, David Lawder, Lesley Wroughton in Makini Brice; Montaža Sandra Maler in Lisa Shumaker

Vir: Reuters

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.