Opozorilo: Cena urana pred eksplozijo

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Opozorilo: Cena urana pred eksplozijo

Povzetek

  • Cene urana se končno pobirajo po 11-letnem medvedjem trendu.
  • Cene so na poti, da kmalu dosežejo ceno stroškov proizvodnje, ki lahko proizvajalce dvigne nad gladino dobičkonosnosti.
  • Največji ETF sklad sektorja urana Global X Uranium (URA) je na najnižji zgodovinski vrednosti, 92,57% nižje od nesreče v Fukušimi.
  • Dolgoročni vlagatelji, ki so pripravljeni sprejeti visoka nihanja v ceni, bodo bogato nagrejeni

 

V zadnjem desetletju so proizvajalci/rudarji urana prispevali k slabim naložbam, saj so cene urana ostale pod svetovnimi povprečnimi stroški proizvodnje. Leta 2011 je uran znašal 55 dolarjev na funt, danes je ta številka padla na 25 dolarjev. Zanimivo je, da je bila v enem trenutku leta 2007 zelena kovina v času vrhunca "uranovega mehurčka" vredna 140 dolarjev za funt, ko je bila pet let prej vredna le 10 dolarjev za funt. To je pomembno, ker kaže, kako se lahko majhen svetovni trg urana močno odklopi od svojih fundamentov.

Kljub znižanju cen urana svetovno povpraševanje po uranu stalno narašča, saj sta Indija in Kitajska odprli 22 in 46 jedrskih reaktorjev. Kljub začasni pavzi po dogodkih v Fukušimi je trenutno 53 novih reaktorjev v gradnji, ki bodo v naslednjih šestih letih povišali povpraševanje po uranu za vsaj 10-15%.

Kadar so cene nizke, svetovne vlade vidijo priložnost za poceni jedrsko energije in zgradijo več reaktorjev. Vendar pa, kot veste, morajo te elektrarne kupiti uran ne glede na strošek, zato lahko pomanjkanje oskrbe povzroči "jedrsko eksplozijo" v ceni urana.

Cene urana se že pobirajo

Z najvišjo vrednostjo v letu 2011 v višini 70 dolarjev (zanesljivo je domnevati, da je bil vrhunec leta 2008 čisto špekulativni), se je kovina lani znižala za 71% nižje pri 20 USD na funt in se začela počasi dvigovati.

Tukaj je grafikon cene na funt:

Čeprav je trenutni trend še vedno v povojih, je ravno na mestu, kjer je smiselno vstopiti. Trend je očiten, a ga še zdaleč ne opazijo kolegi špekulanti, zato je verjetno, da mnogi kupci še vedno čakajo ob strani ali so pozabili.

30 ameriških dolarjev je ključna raven, to je ocenjen povprečni strošek proizvodnje urana, ki jo je pripravila EIA, tako da če bodo cene uspele doseči to raven, bodo proizvajalci urana verjetno prestopili prag dobičkonosnosti in hitro poskočili. Če bo ta raven spet zavrnjena, bodo verjetno proizvajalci zdrsnili še nižje.

Fundamenti ponudbe/povpraševanja nakazujejo na nadaljno rast

Po podatkih World Nuclear Association trenutno delujoča globalna energetska zmogljivost reaktorjev znaša 394.000 MWe, medtem ko je zaradi novih reaktorjev kmalu treba dodati še 53.300 MWe. Tu je geografska razčlenitev trenutnih in novih zmogljivosti:

Vir: World Nuclear Association

To še ni vse, poleg tega je še dodatnih 67.000 MWe, reaktorjev, ki so že odobreni in še niso v gradnji, ter še dodatnih predlaganih 300 novih reaktorjev, ki še niso odobreni. To pomeni, da se lahko povpraševanje po uranu do leta 2030 podvoji.

Da stvari izgledajo res bikovsko dokazuje dejstvo, da na trgu že primanjkuje približno 90 Mlb oskrbe, saj trenutna proizvodnja znaša približno 160 Mbb, poraba pa 250 Mlb na leto. Na vrhuncu hladne vojne je bila proizvodnja urana precej večja od porabe, kar je povzročilo viške, ki so danes v veliki meri izčrpani.

Tukaj je grafikon ponudbe in povpraševanja:

Source: BMO's U-Turn: Uranium Thematic Seminar

Te rezerve je težko količinsko določiti, saj vlade in drugi nadzorni organi hranijo svoje zaloge kot skrivnost. Do tega pride predvsem z demontažo vojaških bojnih glav in civilnih zalog. Težko je oceniti, koliko časa bo trajalo, da bodo te zaloge v celoti izčrpane, toda s tem, da bo letos v obratovanje prišlo kar nekaj novih reaktorjev, je morda pravi čas, da na to stavite.

Ne pozabite, da jedrske elektrarne ne morejo zlahka ustaviti proizvodnje. Če se cene dvignejo, so prisilni kupec. S cenami na sedanjih ravneh se dodaja zelo malo nove proizvodnje in veliko rudnikov se primorava zaustaviti. Kot primer so ZDA leta 1980 proizvedle 45 milijonov funtov urana, danes pa le 1,4 milijona funtov.

Vir: EIA

Če se takšni trendi nadaljujejo, so zgornje ocene proizvodnje morda celo previsoke. Resničnost je, da je rudarjem zelo težko pridelati dobiček v razvitih gospodarstvih. Danes Kazahstan proizvede skoraj 40% svetovne ponudbe urana. V tej državi se je BDP na prebivalca povečal z manj kot 10.000 dolarjev leta 1998 na več kot 25.000 dolarjev danes na podlagi Purchasing power parity (PPP). Kazahstan je le en primer mnogih, ki poudarjajo, da se bodo stroški proizvodnje na rastočih trgih še naprej povečevali in neizogibno predstavljali še en dejavnik, ki bo zaradi pomanjkanja ponudbe višal cene.

Na splošno fundamenti podpirajo dolgoročni trg bika z uranom. Prezgodaj je reči, ali se bo ta vzpon začel takoj. Vendar je varno reči, da se bo zgodilo v prihodnjih letih, razen če se zgodi še en nesrečni dogodek, kot je katastrofa v Fukušimi, ki lahko upočasni gradnje reaktorjev v Aziji.

Global X ETF (URA) - tedenski graf

Eden od načinov za stavo na prihajajoče pomanjkanje ponudbe je Global X ETF (URA). Sklad vlaga v podjetja, ki se ukvarjajo s pridobivanjem urana in proizvodnjo jedrskih komponent. Sklad upravlja sredstva v višini 192 milijonov dolarjev. Upravljavska provizija sklada znaša 0,70% v primerjavi z dividendnim donosom v višini 1,40%.

Po nedavnih pretresih na delniških trgih se je URA ETF znižal pod stopnjo podpore, ki jo je imel od leta 2016. Po našem mnenju je to odprlo resno dolgoročno nakupno priložnost, saj se stanje na trgu urana fundamentalno vse bolj izboljšuje.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.