Mark Mobius: Kupujte zlato za vsako ceno

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Mark Mobius: Kupujte zlato za vsako ceno

Prejšnji teden smo poročali, da vodilni globalni mediji poročajo o zlatu, v zadnjih mesecih pa so številni ugledni vlagatelji, vključno s Paulom Tudorjem Jonesom, Thomasom Kaplanom in Davidom Rochejem, govorili o rumeni kovini. Ta teden imamo še enega znanega investitorja izmed veteranov, ki pravi, da kupuje zlato.

Med intervjujem za Bloomberg je Mark Mobius dejal, da bi morali vlagatelji v tem trenutku kupiti zlato "na kateri koli ravni". 

"Menim, da je pot za zlato dolgoročno navzgor in navzgor."

Zakaj je Mobius tako optimističen glede zlata? Kot je dejal, bodo centralne banke v bližnji prihodnosti tiskale veliko denarja.

"Razlog, zakaj tako menim je, da bo ponudba denarja naraščala in naraščala. Veste, s prizadevanjem centralnih bank za znižanje obrestnih mer bodo prisiljene tiskati kot nore."

Pri Fedu so prejšnji mesec prvič znižali obrestne mere. Powell je poskušal omiliti to potezo in vztrajal, da to ni začetek dolgega cikla zmanjšanja obrestnih stopenj. Peter Schiff je dejal, da je to res - samo zato, ker ne bo trajalo dolgo, da pridemo do ničle.

"[Jerome Powell] se poskuša pretvarjati, da je zaskrbljen za čezmorska gospodarstva. V resnici je Fed resnično zaskrbljen za ameriško gospodarstvo. Zato je to le prvi korak na poti nazaj k ničli. In veste, napaka je bila, ko se je Fed zadnjič vrnil na nič; še večja napaka bo, ko to storijo naslednjič. Prav tako se bodo vrnili k kvantitativnemu sproščanju (QE). Veste, včeraj so napovedali konec kvantitativnega zaostrovanja (QT), toda naslednji korak je vrnitev na QE in QE 4 bo večji od QE 1, 2 in 3 skupaj."

Fed pa ni sam na poti do novih monetarnih spodbud. Guverner finske centralne banke Olli Rehn je v intervjuju za Wall Street Journal izrazil možnosti za nove stimulativne ukrepe s strani Evropske centralne banke. Rekel je: „Pomembno je, da se septembra lotimo pomembnega in uspešnega političnega paketa. Ko delate na finančnih trgih, je pogosto bolje, da premaknete preveč kot premalo, in bolje, da imate zelo močan sveženj političnih ukrepov."

Med intervjujem z Bloombergom se je Mobius lotil tudi kripto valut. Dejal je, da verjame, da bo porast bitcoina in drugih kriptovalut dejansko dober dejavnik za zlato.

"Vse te nove valute prihajajo v poštev. Pravim jim "psiho valute", ker je stvar zaupanja, ali verjamete v bitcoin ali katero koli drugo kripto valuto. Mislim, da se bo s povečanjem tega pojavilo povpraševanje po resničnih, trdih sredstvih, kar vključuje tudi zlato, ker lahko zlato igra vlogo ne le kot sredstvo, ampak tudi kot valuta."

Mobius je dejal, da bi morali vlagatelji imeti najmanj 10% svojega portfelja v zlatu.

"Govorim o fizičnem zlatu," je dejal.

Peter Schiff to svetuje že dlje časa. Trenutno je le približno 1% svetovnega vložljivega kapitala v zlatu. Peter je dejal, da bi bilo pametno, da se kapital premakne prej kot slej.

Če bo ideja prišla v ospredje in bodo vsi vlagatelji šli na 10-odstotno pozicijo v zlato, bo cena narasla. Vlagatelji se morajo hitro premakniti, da bi prehiteli množico."

Vir: Schiffgold, Bloomberg

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.

 


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.