Mark Carney pozval k nadomestitvi ameriškega dolarja z Libro podobni kriptovaluti

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Mark Carney pozval k nadomestitvi ameriškega dolarja z Libro podobni kriptovaluti

Mark Carney, šef Bank of England (BoE), je v svojem nagovoru v Jackson Holeu ob kosilu predstavil radikalen predlog - kar je morda najbolj osupljiva stvar, ki je bila kdajkoli predstavljena v Jackson Holeu - pozval je, naj se ameriški dolar nadomesti z Libro podobni košarici valut z namenom dramatične prenove globalne denarne, finančne in gospodarske ureditve.

Čeprav ni bilo jasno, ali se je Carney osredotočil na Libro kot novo rezervno valuto ali je preprosto upal najti nekaj, proti čemur bi lahko razvrednotili dolar, je bil predlog očitno šokanten, saj kaže, da centralna banka mirno sprejema kriptovalute. To je tisto, kar so mnogi špekulirali ves čas - "nova rezervna valuta", proti kateri se fiatni denar lahko razvrednoti v upanju, da bo prišlo do hiperinflacije oziroma razvrednotenja globalnega dolga.

Carneyjev predlog prihaja le nekaj mesecev, preden mora odstopiti z mesta guvernerja Bank of England.

Dobro znano dejstvo je, da centralni bančniki običajno govorijo resnico, ko zapustijo svoj uradni položaj. Glede na to, da je Carney še vedno uradno na položaju šefa BoE je to precej šokantna izjava. V nadaljevanju je Carney zvenel kot ekonomist avstrijske ekonomske šole, ki priznava, da je obstoječi neoliberalni / keynesijski sistem v propadu.

V pogovoru s sodelavci politiki in akademiki v Jackson Holeu, Wyoming, je dejal, da se morajo centralni bančniki na kratek rok spopasti s takšnimi razmerami. Opozoril pa je tudi, da je "sprejetje statusa quo napačno usmerjeno" in na koncu bodo potrebni dramatični koraki. To, kar je povedal potem, je bilo osupljivo:

"Dolgoročno moramo spremeniti igro," je dejal Carney. "Ko pridejo spremembe, ne smemo le zamenjati ene rezervne valute za drugo."

Če Carney resnično govori v imenu svojih kolegov v centralnem bančništvu, lahko rečemo, da je "igre konec" za fiat finančni sistem, za katerega zdaj celo člani centralnih bank priznavajo, da ga bodo morali razvrednotiti z nečemu zunaj sistema fiat, na primer z zlatom (kot je Harley Bassman iz Pimco predlagal že v letu 2016) ali s stabilno kripto valuto kot je npr. Libra.

Za takšen predlog skoraj ni bilo primernejšega časa. Trgovinske vojne in zdaj grožnja z valutnimi vojnami pospešujejo večstransko sodelovanje. Centralni bankirji so ujeti v svetu z nizkimi obrestnimi merami, grožnja moderne denarne teorije (MMT) pa je pokazala svoj grdi obraz. Kljub temu pa centralni bančniki do zdaj niso uspeli najti lastne alternative za boj proti MMT-ju.

"Kombinacija povečane negotovosti ekonomske politike, protekcionizma in pomislekov, da nadaljnjih negativnih pretresov zaradi omejenega političnega prostora ni mogoče ustrezno nadomestiti, še poslabšuje dezinflacijsko pristranskost v svetovnem gospodarstvu," je dejal Carney. "Kaj je potem treba storiti?"

No, oblikovanje virtualne nefiatne valute, proti kateri bi lahko razvrednotili vse druge fiatne valute centralnih bank, je zagotovo ena izmed rešitev.

A če misel, da bi gospodarski establišment, ki ga Carney predstavlja, morda nekega dne sprejel te ideje, zveni kot fantazija, je to zato, ker je tako.

Kar pomeni, da je edina praktična alternativa kripto valuta, izdana s strani centralne banke, ali pa zlato.

Vir: Zerohedge, CNBC

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.