Tepco po Fukušimi dosegel veliko zmago v boju po ponovnem zagonu jedrskih reaktorjev

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Tepco po Fukušimi dosegel veliko zmago v boju po ponovnem zagonu jedrskih reaktorjev
Zgradba reaktorja 6. bloka Tepcove jedrske elektrarne Kashiwazaki Kariwa. Fotograf: Tomohiro Ohsumi / Bloomberg

 

Tepco je od katastrofe v Fukušimi leta 2011 dosegel veliko zmago v boju po ponovnem zagonu svojih jedrskih reaktorjev.

Prizadevanje japonskega jedrskega velikana, ki naj bi ponovno zagnal največjo jedrsko elektrarno na svetu in potencialno pognal vseh sedem jedrskih reaktorjev, je v ponedeljek podprl še župan mesta, v katerem se elektrarna nahaja. Vlagatelji so pozdravili obrat, za katerega se je zdi, da odpravlja največjo oviro pri poslovanju, saj so delnice dosegle najboljše rezultate med japonskimi podjetji za električno energijo in plin.

Prihodnost elektrarne Tepco v Kashiwazakiju je bila pod vprašajem, kjer je župan zahteval, naj podjetje ustavi nekatere starejše enote - št. 1 do št. 5 - v zameno za podpiranje ponovnega zagona novejših reaktorjev št. 6 in št. 7. Toda v ponedeljek se je zdelo, da je podjetje preskočilo časovnico, in predlagalo, da se le preuči eno izmed predlaganih enot za zaprtje. Po poročanju časnika Asahi Shimbun in izdajatelja televizijskih programov NHK se je odzval župan Masahiro Sakurai, ki je predlog označil za "najboljši možni".

Medtem ko za ponovni zagon reaktorjev ni potrebno soglasje lokalne uprave, je redko, da bi se elektrarne za to odločile brez soglasja. Tepco, uradno znan kot Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc., je že dobil odobritev japonskega jedrskega nadzornega organa za nadaljevanje obratovanja reaktorjev št. 6-7. Kljub dogodkom v ponedeljek, podjetje še vedno nima uradnega datuma za ponovni zagon.

Ponovni zagon reaktorjev v elektrarni Kashiwazaki-Kariwa je ključnega pomena za preoblikovalni načrt podjetja po nesreči reaktorja Dai-Ichi v Fukušimi iz leta 2011, ki je bilo obremenjeno s 15,9 bilijona jenov (151 milijard dolarjev) stroškov čiščenja. Objekt je popolnoma zaustavljen od januarja 2012. Tepco je dejal, da bi z ponovnim zagonom enega izmed novejših reaktorjev letno povečal dobiček za približno 90 milijard jenov.

Global X Uranium ETF (URA)

Vir: Bloomberg

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.