Japonska podjetja sedijo na rekordnih 4800 milijard dolarjev gotovine

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Japonska podjetja sedijo na rekordnih 4800 milijard dolarjev gotovine

 

V japonskih bankah sedi kup denarja, ki je večji od bruto domačega proizvoda večine držav. Gre za denarne depozite japonskih podjetij. Za nekatere je to dokaz njihove moči, za mnoge pa je zapravljena priložnost.

Podjetja, ki kotirajo na Japonskem, imajo v gotovini na bančnih računih 506,4 bilijona jenov (4,8 bilijona dolarjev), kar je najvišja zabeležena vrednost po podatkih Bloomberga. Od marca 2013 se je številka več kot potrojila, nekaj mesecev po tem, ko se je premier Shinzo Abe vrnil na oblast in se zaobljubil za stimuliranje gospodarstva.

Medtem ko podjetja vidijo denar kot zavarovanje pred težkimi časi, pa vlagatelje, ki pravijo, da bi ga morali vlagati za rast ali vrniti delničarjem, tale podatek že dolgo razjeda. V eni izmed svojih najbolj hvaljenih politik je Abe prenovil strukture korporativnega upravljanja in si prizadeval, da bi podjetja uporabila kapital bolj produktivno, namesto da bi ga pustila sedeti na bančnih računih.

Ni, da premierjeva prizadevanja niso obrodila sadov. Podjetja že zagotavljajo večje donose delničarjem, odkar je Abejeva vlada uvedla nova pravila za vlagatelje in vodstvene delavce od leta 2014. Toda Zuhair Khan, vodja raziskav v podjetju Jefferies Japan Ltd., ocenjuje, da lastnikom delnic delijo približno 40% dobička bi si lahko privoščili izplačilo približno 70%.

"To situacijo je treba odpraviti," je dejal Naoki Kamiyama, glavni strateg družbe Nikko Asset Management Co. v Tokiu.

 

Japonska podjetja hranijo rekordno količino gotovine

Tradicionalna pripoved o preveč previdnih izvršnih direktorjih, ki se držijo nepotrebno velikih količin gotovine, ne pove več celotne zgodbe, pravi Felix Lam, višji upravljavec premoženja lastniških vrednostnih papirjev pri BNP Paribas SA v Hongkongu. Zdaj so višje stopnje gotovine bolj funkcija povečevanja dobičkov. Čisti dobiček na delnico pri podjetjih v referenčnem indeksu Topix v drugem četrtletju letošnjega leta je bil za 80% višji kot v treh mesecih, ki so se končali decembra 2012, kažejo podatki Bloomberga.

"Razlog za visoke stopnje gotovine se je iz konzervativnosti preusmeril v izboljšanje temeljev," je dejal Lam po elektronski pošti. "V zadnjih treh finančnih letih so odkupi lastnih delnic japonskih podjetij dosegli rekordno visoke ravni in se večinoma financirajo iz lastne bilance, ne pa iz dolga."

Po napovedih Goldman Sachs Group Inc. so v letu 2018 napovedani odkupi japonskih podjetij narasli na približno 60 milijard dolarjev. V prvih petih mesecih letošnjega leta so že dosegli približno 50 milijard dolarjev, saj so družbe, kot sta Sony Corp. in SoftBank Group Corp., objavile načrte za rekordne odkupe.

Obenem so podjetja doslej v letu 2019 izplačala 8,4 bilijona jenov dividend, kar je rekordni znesek, poroča Societe Generale SA.

 

Odkupi delnic japonskih podjetij

 

Toda odkupi še vedno bledijo v primerjavi z ameriškim trgom, kjer je 500 največjih podjetij lani napovedalo 800 milijard dolarjev odkupov, poroča Societe Generale.

Kritiki trdijo, da japonska podjetja ne delajo dovolj s svojim denarjem. Na primer, združitve in prevzemi so trenutno na stranskem tiru. Skupni posli, ki so jih letos objavila podjetja, ki kotirajo na Japonskem, so padle na približno 95 milijard dolarjev s približno 215 milijard dolarjev v istem obdobju lani, kažejo podatki, ki jih je zbral Bloomberg.

 

Izplačila dividend japonskih podjetij

 

Podjetja z nič dolga na bilanci stanja izkazujejo nižji ROE (dobiček na kapital), po besedah Soichiro Matsumotoja, glavnega direktorja za naložbe pri Credit Suisse Group AG

Japonski vodstvena načela ne presenečajo številnih opazovalcev trga, ki pravijo, da je večina podjetij zavzela konzervativen pristop, ko so cene naložb v začetku devetdesetih strmoglavile. V obdobju gospodarske stagnacije po poku japonskega mehurčka, poimenovanega izgubljeno desetletje, je prišlo do propada finančnih institucij, ki niso mogle več posojati podjetjem.

 

 

 

Rezerva za "deževni dan"

Tri desetletja pozneje direktorji podjetij še vedno želijo biti neodvisni od financiranja dolgov. "Strategija je imeti veliko denarja, ker vam daje strateško prožnost pri prevzemih ali blazino za deževen dan, saj kdo ve, kdaj bi lahko šlo gospodarstvu slabo," je dejal Khan iz Jefferies.

V prihodnosti vlagatelji vidijo možnost večjih sprememb v Japan Inc., saj vse več aktivistov cilja na podjetja s slabimi donosi za delničarje. Večina pa pravi, da se bo gotovina še naprej kopičila, dobiček, razdeljen lastnikom delnic, pa se bo povečeval le postopoma.

"Lepo je, da podjetja vračajo več denarja vlagateljem z večjimi odkupi lastnih delnic," je dejal Nicholas Smith, strateg v Tokiu CLSA Ltd. "Ampak to ni dovolj."

 

Japonski borzni indeks Nikkei 225

Delnice japonskih podjetij še vedno niso presegle najvišje vrednosti iz 5. januarja 1990.

 

Vir: Bloomberg, s pomočjo Shoko Oda in Abhishek Vishnoi-ja

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.