“Postalo bo grdo”: Michael Burry iz Big Short-a o tem, zakaj indeksni skladi spominjajo na 2008

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > “Postalo bo grdo”: Michael Burry iz Big Short-a o tem, zakaj indeksni skladi spominjajo na 2008
Michael Burry, Scion Asset Management, LLC

 

Za vlagatelja, katerega zgodba je bila predstavljena v najbolje prodajani knjigi in v filmu nagrajenim z oskarjem The Big Short (2015), je Michael Burry zadnja leta ohranil presenetljivo tih profil.

Toda izkazalo se je, da ima junak filma "The Big Short" veliko za povedati o politiki centralnih bank do priložnosti za delnice z nizkimi tržnimi kapitalizacijami (small cap) in "mehurčka" v pasivnem investiranju.

Eno izmed njegovih najbolj provokativnih stališč je nedavna poplava denarja v indeksne in ETF sklade, ki ima vzporednice z izvedenimi finančnimi instrumenti, ki so skoraj uničili svetovni finančni sistem v letu 2008.

Burry, ki je pred krizo stavil na zlom nepremičninskega balona, je dejal, da prilivi indeksnih skladov zdaj izkrivljajo cene za delnice in obveznice na podoben način, kot so jih pred več kot desetletjem izkrivljali izvedeni finančni instrumenti na hipotekarne kredite. To se bo v nekem trenutku obrnilo, je dejal, in takrat "bo postalo grdo".

"Tako kot pri večini mehurčkov, dlje kot se jih napihuje, hujše bodo posledice," je dejal Burry, ki v podjetju Scion Asset Management v Cupertinu v Kaliforniji upravlja okoli 340 milijonov ameriških dolarjev kapitala. Eden od razlogov zakaj so mu všeč delnice z nizko tržno kapitalizacijo: "ponavadi so premalo zastopane v indeksnih/ETF skladih".

V nadaljevanju sledi, kaj je Burry imel za povedati glede indeksiranja, likvidnosti, Japonske in še več. Komentarji so rahlo urejeni in zgoščeni.

 

 

 

Indeksni skladi in odkrivanje cen

„Centralne banke in nova pravila Basel III so bolj ali manj onemogočile odkritje cen dolžniških trgov, kar pomeni, da nimamo več natančnega mehanizma oblikovanja cen za obrestne mere. Zdaj je pasivno investiranje odpravilo še odkrivanje cen na delniških trgih. Za investiranje v indeksne, vzajemne ali ETF sklade ni potrebna analiza posameznih podjetij, ki je potrebna za resnično odkritje cen.

"To je zelo podobno finančnim derivatom (CDO - Collateralized Debt Obligation), ki so hranili nepremičninski mehurček pred veliko finančno krizo 2008, saj določitev cen na tem trgu ni bila opravljena s temeljno analizo, temveč z množičnim pritokom kapitala, na podlagi modelov tveganja, ki so se izkazali za napačne."

 

likvidnostno tveganje

"Umazana skrivnost pasivnih indeksnih skladov - bodisi odprtega, zaprtega ali ETF tipa - je razdelitev dnevne dolarske vrednosti med vrednostne papirje znotraj indeksov, ki jih posnemajo.

„V indeksu Russell 2000 je na primer velika večina delnic z nižjim dnevnim prometom trgovanja in nižjo tržno kapitalizacijo. Danes sem naštel 1.049 delnic, ki so čez dan trgovale z vrednostjo manj kot 5 milijonov ameriških dolarjev. To je več kot polovica indeksa, skoraj polovica teh - 456 delnic - pa je čez dan trgovala z manj kot milijonom ameriških dolarjev.

Vendar pa se z indeksacijo in pasivnim vlaganjem na stotine milijard povezuje s takšnimi delnicami. Pri indeksu S&P 500 ni nič drugače - indeks vsebuje največje svetovne delnice, vendar še vedno 266 delnic - več kot polovica - danes trguje pod 150 milijoni ameriških dolarjev dnevnega prometa. To se sliši veliko, toda na te delnice se indeksira tisoče milijard dolarjev premoženja po vsem svetu. Na trgu je vedno večja gneča, a izstopna vrata so takšna, kot so bila vedno. Vse to se poslabša, če pogledamo še manj likvidne delniške in obvezniške trge po vsem svetu."

 

Ne bo se dobro končalo

"Ta strukturirana igra upravljanja premoženja je vedno znova ista zgodba - tako preprosta za prodajo, tako samouresničujoča se prerokba. Vsi ti upravljavci indeksnih skladov tržijo nizke stroške za indeksirane, pasivne produkte, vendar niso bedaki - nizke stroške nadomeščajo z obsegom."

"Nemogoče bo odviti izvedene finančne instrumente in strategije nepokritih nakupov / prodaj, ki se uporabljajo za to, da se toliko teh sredstev vsak dan psevdo ujema s pretoki in cenami. Ta temeljni koncept je enak konceptu, ki je povzročil zlom trga na trgu leta 2008. Vendar preprosto ne vem, kakšna bo časovnica. Kot večina mehurčkov, dlje kot traja, hujši bo konec."

 

Bank of japan

"Ironično je, da japonska centralna banka, ki je lastnica toliko največjih ETF skladov na Japonskem, pomeni, da bi bile lahko med globalno paniko, največje delnice v teh indeksih relativno zaščitene v primerjavi z ZDA, Evropo in drugimi deli Azije, ki tovrstne varnostne blazine nimajo.

 

Podcenjena majhna japonska podjetja

"Na Japonskem ni težko najti preproste ekstremne podcenjenosti - nizkega P/E, ali nizkega P/FCF. V mnogih primerih imajo podjetja ogromno denarnih sredstev ali lastniških deležev, ki predstavljajo veliko delniške cene."

"V prostoru "small cap" delnic znotraj tehnološkega sektorja je veliko vrednosti. Osebno močno verjamem v nadaljnjo rast oddaljenih in virtualnih tehnologij. Globalna korekcija industrij polprevodnikov, proizvodnje zaslonov in sorodnih panog je močno znižala vrednosti delnic manjših japonskih podjetij in verjamem, da se bo rast nadaljevala."

 

Kopičenje denarja na japonskem

"Japonska vlada bi si gotovo želela, da bi velika podjetja izkoristila svoj nakopičen kapital. Približno polovica vseh japonskih podjetij s tržno kapitalizacijo pod milijardo ameriških dolarjev trguje pod oprijemljivo knjigovodsko vrednostjo. Tu je ogromna priložnost."

Vir: bnnbloomberg.ca

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.