Globalni primanjkljaj bakra vse večji

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Globalni primanjkljaj bakra vse večji
Escondida (Čile), največji rudnik bakra na svetu (Vir: Rio Tinto.)

 

Globalna proizvodnja rude bakra se je v prvih šestih mesecih leta zmanjšala za 1,4%, na skoraj 9,92 milijona ton. Proizvodnja je padla predvsem zaradi vremenskih motenj v Čileju in zaradi prehoda dveh rudnikov v Indoneziji v različna območja rude.

Čilska proizvodnja je padla za 2,5%, saj so močni nalivi dežja na severu in nižja kvaliteta rude vplivali na končni izid, kaže zadnje poročilo Mednarodne skupine za raziskavo bakra (ICSG).

Zaradi prehoda Grasberga v blokovsko jamo in rudnika Batu Hijau v 7. fazo se je v Indoneziji proizvodnja bakrenega koncentrata zmanjšala za 55%.

To pomeni, da je svetovni trg rafiniranega bakra prvo polovico leta 2019 končal s približno 220.000 tonami primanjkljaja v oskrbi.

Če upoštevamo še spremembe neprijavljenih zalog iz Kitajske, je skupni primanjkljaj visok okrog 190.000 ton.

Analitiki, kot je Colin Hamilton iz BMO Capital, menijo, da je skupna proizvodnja upadla, vendar pa naj bi po podatkih ICSG proizvodnjo bakra na Kitajskem še vedno naraščala.

 

 

"Glede na naše ocene in izravnavo močnejšega uvoza koncentrata in stroškov obdelave, verjamemo, da je proizvodnja upadla," je Hamilton zapisal v obvestilu vlagateljem. „Ponavljamo, da je ponudba bakra letos v primanjkljaju. Vendar pa primanjkljaj ni pomemben za oblikovanje cen brez izboljšanega povpraševanja."

V začetku septembra so se cene bakra znižale na najnižjo raven od sredine leta 2017, predvsem zaradi stalne trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko, največjim svetovnim potrošnikom rdeče kovine.

Podatki ICSG na regionalni osnovi kažejo, da se je proizvodnja rudnikov zmanjšala za 6% v Aziji, za 1% v Latinski Ameriki in za 3% v Evropi, vendar se je povečala za 2% v Severni Ameriki in 7% v Oceaniji, v Afriki pa ostaja nespremenjena.

Vir: mining.com

 

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.