Se surovine pripravljajo na največjo rast v 50ih letih?

Insajder.si > Avtorski prispevki > Se surovine pripravljajo na največjo rast v 50ih letih?

Surovine še nikoli niso bile tako poceni v razmerju z delnicami

To je zgodovinska anomalija pri vrednotenju, ki je v preteklosti ponudila izjemne priložnosti za vlagatelje. Z več kot 12.500 milijardami državnih obveznic z negativno obrestno stopnjo, vlagatelji očitno niso pripravljeni na inflacijska presenečenja.

V preteklosti, kadar so surovine bile tako močno podcenjene v primerjavi z delniškimi trgi, je to nakazovalo na veliko spremembo trenda.

Spodnji grafikon zajema gibanje cen 24ih surovin s katerimi se trguje na ameriških terminskih borzah v razmerju z ameriškim borznim indeksom S&P 500, na katerem smo označili pomembne zgodovinske dogodke, ki so vodili v spremembe dolgoročnega trenda.

Najnižje v petdesetih letih

Kot lahko vidimo iz zgornjega grafikona, so vlagatelji v surovinah v zadnjem desetletju izgubljali v povprečju okrog 23% na leto v primerjavi z vlagatelji, ki so bili investirani v delnice.

Gre za enega izmed najdlje trajajočih in najglobljih padajočih trendov v zgodovini na trgu surovin, kjer so vrednotenja na še nižjih nivojih kot pred letom 1970.

Zadnji dve obdobji, ko smo dosegli tako nizka vrednotenja, sta bili leta 1971, ko je ameriški predsednik Nixon ukinil zlati standard in 1999, ko se je razpočil internetni mehurček ali t.i. "dot-com bubble".

Po obeh dogodkih je sledil močan obrat trenda, ki je vlagateljem v surovinah v naslednjih nekaj letih postregel z letnimi donosi 62% in 19% v razmerju z delnicami.

Drugače povedano, surovine in realna sredstva na splošno so približno 75% pod njihovim povprečnim cenovnim razmerjem v zadnjega pol stoletja. Dejansko je trenutno razmerje še nižje v primerjavi iz zgodnjih sedemdesetih in zgodnjih 2000-ih, ki so privedli do tako velikih dobičkov.

Kako izkoristiti prihajajoč rastoči trend na trgu surovin?

Vlagatelji lahko izkoristimo prihajajoči trend na trgu surovin na različne načine.

Na trgu obstajaja široka paleta finančnih instrumentov in strategij, s katerimi lahko dosežemo izpostavljenost tako na fizične surovine kot podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo najpomembnejših surovin.

V kolikor bi vas zanimalo aktivno upravljanje premoženja na trgu surovin, predlagamo, da si podrobneje pogledate strategijo SUROVINE, ki jo za svoje stranke upravlja podjetje CM-Equity AG iz Muenchna in jih kontaktirate za osebni posvet.

Več o strategiji na POVEZAVI >>

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.