Najdonosnejši ETF skladi v letu 2019

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Najdonosnejši ETF skladi v letu 2019

Investirati danes je nujno – a pozor, previdnost ni odveč!

To, da je danes nujno investirati, ve že večina. Le na način, da investiramo, kar nam ostane in s tem gradimo dodatno ˝zlato rezervo˝, si lahko zagotovimo varnejšo prihodnost. Investiranje na dolgi rok nam namreč lahko prinese občutek brezskrbnosti in varnosti ter nam omogoča neodvisnost oziroma svobodo.

 

Pri financah, varčevanju in investiranju se je potrebno zavedati, da gre tukaj za področje, kjer ima večina ljudi največ želja, najmanj izkušenj in pravilnih nasvetov ter daleč največ strahov.

 

Samo investiranje denarja postaja z leti vedno bolj preprosto in dostopno. Danes so namreč prav vsakemu posamezniku na voljo dostopi do različnih naložbenih možnosti, ki so bile včasih na voljo le ˝velikim˝ investitorjem. Tako so se tudi v Sloveniji pred leti najprej pojavili vzajemni skladi, nato indeksni skladi, zdaj pa postajajo vedno bolj popularni ETF skladi oziroma kotirajoči indeksni skladi.

ETF skladi nadomeščajo direktne investicije v delnice, ker so za večino vlagateljev zaradi razpršitve veliko bolj varni. A ne le to, indeksni skladi dosegajo boljše donose kot vzajemni skladi in so stroškovno veliko bolj učinkoviti. Nekateri ETF skladi imajo v primerjavi z vzajemnimi skladi tudi do 10-krat nižje letne upravljavske stroške, kar se zelo pozna pri izkupičku denarja po koncu investiranja.

ETF skladi so bili v letu 2019 zelo donosna izbira

Verjetno se večina vlagateljev tega še ne zaveda, a leto 2019 se bo zagotovo zapisalo v zgodovino kot eno izmed najboljših na finančnih trgih. Ameriške delnice so uprizorile najbolj donosno leto v zadnjih 6 letih, prav tako so bile donosne tudi ameriške obveznice, kar najbolj v zadnjih 17-ih letih.

 

ETF sklad SPY (ki sledi indeksu S&P 500) je v letu 2019 dosegel kar 31,2 odstotni donos!

 

Zmagovalci med najbolj donosnimi ETF skladi prihajajo iz petih zanimiv sektorjev, na katere velja biti pozoren tudi v letu 2020 – sončna energija, polprevodniki, paladij (ter preostale plemenite kovine), tehnologija ter Kitajski potrošniki. ETF skladi, ki so sledili tem sektorjem, so absolutni zmagovalci z zares nadpovprečnimi donosi v letu 2019:

 

Sicer zgoraj omenjeni sektorji nimajo nič skupnega, razen tega, da so bili med najbolj donosnimi sektorji v letu 2019 in posledično so bili ETF skladi, ki vlagajo ali sledijo omenjenim naložbam, med najbolj uspešnimi. Ali bo tako tudi v letu 2020?

ETF skladi, ki vlagajo v alternativno energijo so v letu 2019 ponovno precej zasijali in so bili med najbolj donosnimi ETF skladi. Svet, ki se bojuje s podnebnimi spremembami, je v letu 2019 ponovno odprl precej investicijskih možnosti za alternativno energijo, zaradi česar so se nato posledično dražila tudi podjetja na borzi, ki se ukvarjajo s tovrstnimi storitvami. Obeti so tukaj zanimivi tudi za prihodnost, saj smo še daleč od izpolnjevanja vseh ciljev, kjer moramo klasično pridobivanje energije nadomestiti z alternativnimi, bolj čistimi viri.

Prav posebna zgodba se je v lanskem letu dogajala na trgu polprevodnikov, saj so ETF skladi, ki sledijo tem naložbam, prinesli zares nadpovprečne donose. Kot vemo, si sodobne elektronike nikakor ne moremo predstavljati brez polprevodnikov (iz njih izdelujejo čipe, diode, itn…), zato so obeti, ne glede na lansko rast, dolgoročno v tem sektorju zelo zanimivi.

 

 

Leto 2019 je bilo leto, ko so ponovno zasijale plemenite kovine. Izraženo v evrih se je zlato lani podražilo za 22,7 odstotka, srebro za 19,2 odstotka, paladij pa za kar dobrih 80 odstotkov. Zato ne čudi, da iz sektorja plemenitih kovin prihajajo najbolj donosni ETF skladi v letu 2019, še nekoliko bolje pa so se odrezali tisti ETF skladi, ki sledijo cenam rudarskih delnic, ki so prav tako imele super donosno leto. Glede na pričakovanja analitikov in ohlapno politiko centralnih bank lahko pričakujemo trend rasti cen plemenitih kovin tudi v prihodnje.

Med zmagovalci lanskega leta so bili tudi ETF skladi, ki vlagajo v sektor tehnologije. Delnice tehnoloških gigantov, kot so Amazon, Apple, Microsoft, Google, Facebook, še naprej dosegajo rekordne vrednosti na borzi in temu so sledili tudi donosi ETF skladov, ki vlagajo v izbrane delnice. Čeprav gre pri tehnološkem sektorju za enega najbolj ˝pregretih˝ trenutno, so dolgoročni obeti pozitivni, kratkoročno pa bo tukaj potrebna previdnost – posebej pri prvem vstopu na trg.

Močno rast notranje potrošnje je v letu 2019 beležila Kitajska, s čimer so se, kot zelo dobra opcija, izkazale delnice in ETF skladi, ki stavijo na rast potrošništva na Kitajskem. Dolgoročno vemo, da tudi Kitajski potrošnik želi uživati povsem enak standard, kot ga danes živi večina potrošnikov na Zahodu, v razvitih državah. Rast Kitajskega potrošništva je povsem povezana z rastjo Kitajskega gospodarstva in le to predstavlja precej dobre obete za dolgi rok.

ETF, ki je dosegel kar 231,9 odstotni letni donos!

V naš ožji izbor najbolj donosnih ETF skladov v tabeli zgoraj smo uvrstili le ETF sklade brez vzvodov – nekateri ETF skladi, ki delujejo na vzvod so namreč v letu 2019 dosegali tudi krepko preko 200 odstotne donose. ETF sklad SOXL, ki vlagateljem prinaša kar 3-kratni donos delnic na trgu polprevodnikov, je tako leto zaključil pri kar 231,9 odstotnem donosu, ETF sklad TECL, ki vlagateljem prinaša 3-kratne donose na tehnološke delnice, pa je leto zaključil pri 185,6 odstotnem donosu.

 

ETF skladi z vzvodom pridejo v poštev le pri izkušenih investitorjih!

 

Omenjeni ETF skladi – ki omogočajo vzvod na donose izbranih sektorjev – so izrazito bolj tvegani, zato investitorjem, ki so na začetku svoje poti, svetujemo dobro seznanitev z vsemi prednostmi in slabostmi omenjenih skladov. ETF sklad na vzvod namreč investira tudi v izvedene finančne instrumente ter se zadolžuje, vse z namenom, da poveča donos osnovnega indeksa, ki mu sledi. Medtem ko običajni ETF skladi z donosom ˝kopirajo˝ indeks ali izbrane naložbe, ki jim sledijo, lahko ETF skladi s finančnim vzvodom delujejo v razmerju bodisi 2-kratnik ali celo 3-kratnik donosa določenega indeksa. A pozor, omenjeni ETF skladi so lahko dvorezen meč, saj lahko omogočijo visoke donose in seveda tudi visoke izgube vloženega premoženja.

Vse naložbe v letu 2019 niso rasle

Ne glede na to, da je večina indeksov, delnic in skladov dosegla svoje rekordne letne donose, je bilo v preteklem letu tudi kar nekaj naložbenih opcij, ki niso bile pozitivne. Izmed sektorjev, ki so v lanskem letu izgubljali, so najopaznejši sektor zemeljskega plina, medicinske marihuane, nekateri razvijajoči se trgi, določene surovinske naložbe in večina energetskega sektorja.

Prav tako zanimiv kot surovine je tudi sektor medicinske marihuane, ki po ˝poku balona˝ zdaj že počasi kreira nove rasti kvalitetnih podjetij, ki so ostala in imajo še naprej izjemno dobre poslovne rezultate. Legalizacija v Kanadi in v nekaj novih državah v Ameriki vsekakor pripomore k optimistični sliki omenjenega sektorja, ki trenutno ponuja zelo dobre vstopne točke.

V 2020 upoštevajte zlata pravila!

Pri iskanju priložnosti za investiranje mora imeti vsak vlagatelj vedno  pred očmi v osnovi vsaj tri zlata pravila, ki omogočajo, da ne glede na razmere na trgu, dosegamo dobre donose:

  1. Primerna razpršitev – v osnovi mora vsak investitor – glede na svoj cilj – imeti svoje naložbe razpršene med manj tvegane in bolj tvegane ter del vsekakor tudi na ˝varnem˝.
  2. Letno balansiranje – po preteku določenega obdobja – recimo eno leto – mora vsak investitor uravnotežiti svoj portfelj naložb – prodati ˝zmagovalce˝, dokupiti ˝poražence˝ in razdeliti del donosov v varne naložbe.
  3. Aktivno upravljanje s tveganji – pri vsaki investiciji morate imeti točno določen načrt, kaj storiti v primeru rasti in kaj storiti v primeru padca naložbe, ki ste si jo izbrali; tveganja je potrebno aktivno nadzirati najmanj 2-krat tedensko in si pomagati z ˝avtomatiko˝ – avtomatska prodajna naročila, opcijske pogodbe, itn…

Če boste ob upoštevanju teh treh pravil izbrali dobre naložbene sektorje bo tudi leto 2020 lahko zelo donosno!  Ne smemo izključiti kakšne večje korekcije na borznih trgih – ki jo sedaj pričakuje že skoraj preveliko število analitikov, politikov, javnosti – in prav tako ne smemo izključiti niti novih rekordnih rasti določenih indeksov. Ohlapna monetarna politika in geopolitična situacija namreč pomagata k privlačnosti precejšnjega dela različnih naložbenih sektorjev in možnosti. Želim, da jih v letošnjem letu najdete veliko tudi vi!

 

Avtor članka: Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, Cresus.si

 

 

 

 

 


Brezplačna E-KNJIGA – Vodič po ETF skladih za začetnike

Vse, kar ste želeli vedeti o investiranju v ETF sklade! V knjigi boste našli kopico nasvetov in praktičnih napotkov ter odgovore na naslednja vprašanja:

  •  Kateri sta dve najpomembnejši vprašanji, ki si jih morate zastaviti pred investiranjem?
  •  Katere napake povprečnemu Slovencu na leto odnesejo več kot 2.000 € in kako se jim izogniti?
  •  Kaj so to ETF skladi?
  •  Kakšne so njihove prednosti in slabosti?
  •  Kako učinkovito investirati v ETF sklade in sestaviti optimalen portfelj?

 Kliknite spodaj in si prenesite brezplačno e-knjigo!


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Cresus, Matjaž Štamulak s.p. ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.