Ameriška centralna banka nima več nadzora nad ustvarjenim balonom

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Ameriška centralna banka nima več nadzora nad ustvarjenim balonom

Čas je, da Ameriška centralna banka (FED) sprejme odgovornost za dogajanje v končni igri moralno tveganega balona, ki ga je ustvarila.

V nasprotju s splošnim mnenjem se Fed ni sam odločil za nastanek balona ampak je bil zaradi težav ameriškega gospodarstva z dvojnim deficitom (plačilno bilančni in proračunski deficit) nekako prisiljen v pretirane spodbude gospodarstvu v podobi presežne likvidnosti in nižjih obrestnih mer.

Za Ameriško centralno banko to predstavlja težavo, saj potrebuje nadzor predvsem nad obrestnimi merami, česar realno nima več. Problem je v tem, da balon vedno poči in tudi ta bo, ne glede na to kaj imajo namen storiti centralne banke. Če bi Ameriška centralna banka rešila lokalno banko Lehman Brothers, do finančnega zloma leta 2008 ne bi prišlo.

To mnenje je napačno. Baloni počijo, ko je preveč tveganih dolgov, nenadzarovanih z zavarovanjem, ki so izdani mejnim posojilojemalcem. Ti se izogibajo plačilu ter povzročijo ogromne izgube v finančnem sektorju.

Globalni finančni zlom leta 2008 je bil neizogiben rezultat poka drugorazrednih in drugih dolžniških balonov, kar je nato sprožilo paniko glede sprostitve triljone dolarjev v visoko tveganih špekulativnih igrah znotraj delnic, nepremičnin, tveganih obveznicah, itd.

Ameriška centralna banka se dodatno srečuje še z enim njej zelo pozananim problemom, ki ga po 12-letnem prizadevanju še vedno ne zmore odpraviti. Da bi rešila finančni sistem pred močnim popravkom, mora ponovno povečati likvidnostno manijo, ki jo poganjajo dolgovi in ki se je pojavila iz nestabilnih presežkov dolga, davčnih spodbud in moralno tvegane špekulativne vročine, kar je vse skupaj nakopičeno na zmanjšani podlagi dejanskega zavarovanja.

V tej tabeli lahko vidimo manično napredovanje vsake rešitve Ameriške centralne banke:

Rasti, ki so pred kratkim trajala leta, zdaj trajajo mesece. Predhodni napredek v višini 700 točk, ki je v prejšnjem balonu 2003–2007 zahteval 4,5 leta, je zdaj potreboval le 4,5 meseca. Ali bo naslednji popravek navzgor trajal 4,5 tedna?

Upravitelji banke so naivni, a ne neumni. Zavedajo se, da ne morejo dopustiti, da moralno tvegana manija preide v fazo, ko nepovraten propad postane neizogiben.

Težava je v tem, da zgodovina do zdaj še ni beležila balona, ki bi čarobno stagniral na visoki ravni ter tam ostal mesece ali leta. Torej je Ameriška centralna banka prišla do točke, od koder ni več vrnitve: bodisi sprejme pok moralno tveganega balona ali pa poskuša nadaljevati z “vbrizgavanjem” dodatne likvidnosti in upati na najboljše.

Zavedajmo se, da centralna banka dejansko ne more prisiliti insolventnih posojilodajalcev, da posojajo več denarja posojilojemalcem. Izgube je mogoče pokopati v bilanci stanja Ameriške centralne banke, kar pa ne more ustvariti dobička zaprtim podjetjem in odpuščenim delavcem ali pa ustvarjati davkov za lokalne samouprave, ki opazujejo kako se njihova davčna osnova topi.

Tudi nekateri bančni veljaki se zavedajo, da se je balon ločil od finančne realnosti. Že vpogled v poslovni dohodek podjetja Apple je zadosten, da pokaže, da so se cene najljubših delnic zelo povečale, čeprav so prihodki iz poslovanja že leta izravnani.

Po dolgih dvanajstih letih vse bolj tveganega napihovanja balona, je Ameriška centralna banka sedaj utesnjena. Ali dovoli odpravek špekulativnega presežka za 25% do 30% ali pa dokončno spusti finančne trge v paraboličen zaključek cikla.

Vir: Of two minds

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.