Obstaja preprost razlog, zakaj je zlato padlo skupaj s svetovnimi delniškimi trgi

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Obstaja preprost razlog, zakaj je zlato padlo skupaj s svetovnimi delniškimi trgi

Cene zlata se v zadnjem času obnašajo nekoliko nenavadno med potopom na svetovnih delniških trgih, ki jih je prizadela širitev korona virusa COVID-19 in vpliv le tega na gospodarstvo na Kitajskem in po vsem svetu.

Plemenite kovine ponavadi nudijo varno zatočišče, ko delnice na borzah padajo, vendar ne vedno. Referenčni indeksi delnic v ZDA, Evropi, Aziji, Kanadi, na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki so v tem tednu utrpeli eno izmed največjih tedenskih izgub v zgodovini.

V zadnjih 75 letih smo zabeležili le tri večje 6-dnevne padce in sicer:

  • Oktober 1987 (Zlom borze)
  • September 2001 (11. september)
  • Oktober 2008 (Velika finančna kriza)

zlom borze v oktobru 1987

"zlom" borze v februarju 2020

Vendar pa je zlato, glede na strme padce na borzi v tem tednu, med vlagatelji postalo prednostna izbira za "prisilno prodajo".

 

 

"Vlagatelji kratkoročno prodajo karkoli je likvidno ko so v to prisiljeni, kar vključuje tudi varna zatočišča, kot je zlato," je dejal Brien Lundin, urednik pri Gold Newsletter.

"Podobno obnašanje smo videli med veliko finančno krizo leta 2008, in ko so investitorji dojeli obseg spodbud, ki je nujen s strani centralne banke, so začeli kupovati zlato," je dejal. "Cena se je zatem več kot podvojila od najnižjih vrednosti."

"To je bil izredni teden, kjer so trgi kapitulirali v panično prodajo, vključno z plemenitimi kovinami," je za MarketWatch povedal Peter Spina, predsednik in izvršni direktor GoldSeek.com. "Trg zlata je v zadnjih mesecih bil deležen močnega pritoka kapitala s strani skladov, ki so se zdaj, ko se splošni trgi razprodajajo, del tega pretiranega pozicioniranja znebili."

Dodatni pritisk na cene zlata: "Fizične transakcije na Kitajskem in v Indiji se običajno izvajajo iz oči v oči, in predvidevamo, da bodo te transakcije upadle, ko se bo pojavila kriza s koronavirusom," je dejal Peter Grant, podpredsednik za plemenite kovine pri Zaner Metals in dodal, da ti dve državi letno predstavljata približno 1.000 metričnih ton povpraševanja.

"Srebro je v še slabši poziciji zaradi svoje industrijske atribucije in pomanjkanja industrijskega povpraševanja in strahu pred večjo izgubo povpraševanja na trgih z blagom in energijo zaradi korona virusa," je dejala Spina. Razmerje med zlatom in srebrom "nekoliko presega lanske najvišje vrednosti nad 95," je dejal in poudaril gibanja cen obeh kovin. V petek bi za približno 95 unč srebra kupili eno unčo zlata.

 

Ko je pogledal širšo sliko o nestanovitnih cenah zlata, je Bryan Lundin dejal: "Zlato trpi zaradi valov prodaje, verjetno od traderjev z delnicami, ki dobivajo obvestila o neustreznem kritju na borznih računih al t.i. "margin call" in potrebujejo denar (cash), čemur sledijo valovi nakupov od vlagateljev, ki vidijo prihajajočo poplavo denarja s strani centralne banke."

Lundin pričakuje "precej višje" cene zlata v prihodnjih tednih in mesecih. "Prihajajoči spodbujevalni programi bodo morali vključevati ne samo znižanje obrestnih stopenj, ampak več kvantitativnega spročanja ali t.i. "tiskanja denarja" od zadnjega, skupaj s fiskalnimi ukrepi, kot so obsežni državni programi porabe," je dejal. Plemenite kovine, kot je zlato, ponavadi privabljajo kupce v klimi z nizkimi obrestnimi merami.

"Za zdaj vsi prodajajo, ker so v to prisiljeni," je dejal Lundin.

 

Vir: Marketwatch, Insajder.si

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.