JEDRSKA PRIHODNOST KANADSKE ENERGETIKE

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > JEDRSKA PRIHODNOST KANADSKE ENERGETIKE
Seamus O’Regan, Kanadski minister za naravne vire

Minister za naravne vire, Seamus O’Regan meni, da če Kanada hoče doseči svoje podnebne cilje, mora razširiti svoje zmogljivosti za proizvodnjo jedrske energije.

“Medtem ko se svet spopada s spreminjajočim se podnebjem, je jedrska energija pripravljena zagotoviti naslednji val čiste, cenovno dostopne, varne in zanesljive energije”, je dejal O’Regan na letni konferenci Kanadskega jedrskega združenja.

Konference, ki je znana kot največja v sektorju, se je udeležilo več kot 900 ljudi. V Ottawi je bilo prisotnih na desetine večjih podjetjih kot tudi ministra provinc Saskatchewan in Ontario. Decembra lani so province Saskatchewan, Ontario in New Brunswick podpisale memorandum za skupno delo na tehnologiji majhnih modularnih reaktorjev.

Majhni modularni reaktorji so bili ena od glavnih tem razprave, ker čeprav te enote proizvajajo manj energije kot velike generatorske postaje, jih je mogoče lažje graditi in bi naj delovale varneje. Trenutno obstaja šest predlaganih reaktorjev, ki jih Kanadska podjetja potiskajo skozi regularni postopek, poroča National Post.

 

 

Dolgoročni cilj bi bil, da se večje enote zamenjajo s skupino manjših enot. Prav tako industrija upa na namestitev enot v podeželske in izolirane skupnosti, projekte s katranskim peskom, kar bi lahko postopoma ukinilo dizelske generatorje.

“Močno si prizadevamo, da bi podprli to industrijo. Postavili smo jedrsko energijo v središče pozornosti, kar ni storil še nihče do zdaj.” je povedal O’Regan na četrtkovi konferenci.

“Ljudje se morajo zavedati, da je varno. Vedeti morajo, da je urejeno. Vedeti morajo, da je varno zanje,” je dejal.

Prehod na majhne modularne reaktorje bi pomagal tudi pri obljubi liberalne kampanje, da bodo postopoma zmanjšali emisije ogljika v Kanadi. Premier Justin Trudeau je dejal, da pričakuje, da bo Kanada do leta 2050 ogljično nevtralna.

Še zmeraj ni jasno, kako bo ta cilj dosežen, vendar je jedrska energija, ki igra pomembno vlogo, sedaj široko razumljiva.

“V sklopu mešanice še nisem zasledil verodostojnega načrta, pri katerem bi bila neto poraba energije enaka nič, brez jedrske energije. Mislim, da se ne bomo zanašali na nobeno tehnologijo. Mislim, da bo šlo za celo množico različnih stvari.”

O’Regan je razpravljal o tem, da bodo največji vlagatelji zainteresirani za države, ki so na poti do neto ničelnih emisij.

“Vsi imamo zavihane rokave in se zavedamo, da moramo delati na tem. Ne samo, da moramo delati to za naš planet, ampak tudi za kanadska delovna mesta.”

Dodal je: “Osredotočiti se moramo na tista področja kot so jedrska, kjer Kanada lahko in mora voditi.”

Vir: The Post Millennial.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.