6 kazalnikov na katere morate biti pozorni v burnih časih

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > 6 kazalnikov na katere morate biti pozorni v burnih časih

Borzni indeks S&P 500 se že desetletja počasi premika navzgor, zdaj že skoraj  420% od finančne krize leta 2009.

Sami lahko utemeljite razloge zakaj so med njimi trgovanje z dolgovi, odkupi delnic in nizke obrestne mere. Kakorkoli, težko je nasprotovati nakupu indeksa, ki velja za najboljšo znamko prilagojeno tveganju v zadnjem desetletju.

Izkušeni (aligatorski) vlagatelji imajo radi dobro krizo, saj ta razširi paniko, kar posledično ustvarja priložnosti za nakup. Korona virus nam zagotavlja ravno to.

Na sliki spodaj je tabela, ki prikazuje donose glavnih razredov sredstev od izbruha Korona virusa.

 

 

Guruji in črnogledci tako razbijajo po mizi, češ da je balon počil in da bo zgoraj omenjen virus zrušil svetovno gospodarstvo. To je odličen medijski prispevek, vendar nekoliko pretiran.

Ne glede na to, je bila ustvarjena panika in nestanovitnost. Kot profesionalni vlagatelj in upravitelj skladov izgleda, da prihaja čas nakupov najboljših podjetij.

KAKO MERITI NESTANOVITNOST DELNIŠKEGA TRGA?

Dobro merilo nestanovitnosti je indeks volatilnosti CBOE. Za izračun vrednosti nestanovitnosti uporablja kratkoročne zapadlosti in možnosti klica. Višja kot je vrednost, bolj nestanoviten je trg. V grafu spodaj je razvidno, da je v letih 2008-2009, med finančno krizo, indeks nestanovitnosti dosegel skoraj 80, medtem ko je ta teden vrednost enaka 39.

 

 

V času krize in nestanovitnosti, vlagatelji kupujejo sredstva, ki so dobra vrednostna zaloga. Primeri tega so zlato, dolgoročne ameriške državne obveznice in ameriški dolar.

Ko vlagatelji v naglici kupujejo ta sredstva, začne vrednost le-teh naraščati. To se zelo jasno vidi na trgu obveznic. Z rastjo cen obveznic, donos na obveznice pada. V spodnjem grafikonu je razvidno, da je donos na 10-letno ameriško obveznico dosegel najnižjo raven v zgodovini.

 

 

Kaj še sporoča zgornji grafikon? Pričakujte še več negativnega donosa. Nizki donosi spodbudijo izdajatelje, da prevzamejo več dolga in dolžniški shod se nadaljuje.

NEGATIVNE OBRESTNE MERE IN DOLG

Spodaj je posodobljen graf globalno negativnega donosa. Trenutno je na obvezniškem trgu v 14,3 bilijona (USD) dolga z negativnim donosom.

 

 

SPREMLJANJE POZICIJ RAZLIČNIH TRGOVCEV (COT REPORT)

Poročilo zveze trgovcev je tedensko posodobljeno in prikazuje pozicije komercialnih in nekomercialnih računov glede različnih izdelkov. Prejšnji teden je ravno to poročilo pokazalo velik porast bikovskih pozicij na zlatu. Nekomercialne (pozicije malih investitorjev) dolge pozicije so narasle na desetletno višino. Spodaj je graf, ki prikazuje nekomercialno dolgo pozicijo na zlato.

 

 

V začeteku prejšnjega tedna, se je tudi na podlagi rekordne dolge pozicije nekomercialnih trgovcev, vrednost zlata dvignila. Zlato je prešlo 1600 dolarjev za unčo in doseglo 1690 dolarjev.

 

 

Tekom svoje kariere profesionalnega vlagatelja in upravitelja skladov, sem se naučil veliko dragocenih in dragih lekcij.

Moja lekcija številka ena: Bodi potrpežljiv in kapitalsko močen.

NAVAL TVEGANIH OBVEZNIC

Ameriški trg tveganih obveznic je pravkar doživel svojo največjo izgubo kapitala do zdaj.

O tem smo pisali že velikokrat. Morebitna ponovna določitev vrednosti  podjetniških kreditov podjetij s slabo kreditno oceno se lahko zgodi, kar bo posledica manjše rasti in slabših pričakovanih dohodkov po vsej državi.

Verjamem, da se bo tržni kaos nadaljeval, kar bo sicer ustvarilo nove priložnosti. “Neumen” denar, ki ima preveč finančnega vzvoda, se bo prisiljen znebiti položajev in tukaj tiči priložnost. Za pravilno postavitev v času kaosa je potrebna ostrostrelska natančnost.

Imam poln pladenj denarja in sem pripravljen, da jih porabim v primeru močnejših popravkov.

Vir: Katusa Research.