KAKO POISKATI VARNE NALOŽBE S TEMI ŠTIRIMI PRAKTIČNIMI PRAVILI

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > KAKO POISKATI VARNE NALOŽBE S TEMI ŠTIRIMI PRAKTIČNIMI PRAVILI

Ko gre za znanost, medicino in naložbe je treba upoštevati kar nekaj stvari, ki bodo delovala boljše kot “občutek”.

Frazi “jej zelenjavo” in “eno jabolko na dan, odžene zdravnika vstran” sta mogoče preveč enostavni, vendar najboljši izgovorjeni smernici, na področju zdravstva. Ta preprosta in za spomin enostavna pravila prinašajo dokazano korist.

Enako velja za investiranje. Preprosta praktična pravila lahko odvzamejo veliko napak, ki bi jih sicer storili…

Na primer – en nevaren pojav, ki vam ga ta praktična pravila pomagajo preprečiti, je “pristranskost”. Ljudje po navadi dajejo prevelik pomen najnovejšim dogodkom, kar jih privede do prodaje naložb na dnu in nakupe na vrhu trga.

Če želite videti lep primer pristranskosti, samo pomislite na leto 2012…

Ljudje so se bali še enega zloma, kot smo ga videli v letih 2008 in 2009. Rekordno število vlagateljev v vzajemne sklade se je preusmerjalo v obvezniške sklade in kar je še huje – kupovali so ameriške državne obveznice.

Obrestne mere so bile skoraj najnižje v zgodovini, vendar so vlagatelji sledili množici, v obveznice. Pretirano so bili zaskrbljeni zaradi preteklosti in so se znebili delnic.

Torej, kot lahko vidite, vam lahko učenje nekaj osnovnih pravil pomaga, da naprej gradite svoje bogastvo. Zajeli bomo nekaj osnovnih načel o iskanju varnih priložnosti za dohodek na trgih.

Ta preprosta pravila vam bodo pomagala predvideti kdaj posamezna delnica predstavlja odlično priložnost za zbiranje dohodka, da bo vaše bogastvo varneje raslo… ali pa kdaj se je morebiti naložba iztekla.

Tudi če se vam nekatere od teh idej zdijo znane ali poenostavljene, vas pozivam, da jih vključite v svoje naložbe, ko oblikujete dolgoročni portfelj. To je časovno preizkušena formula za uspeh.

PRAVILO ŠTEVILKA 1: Poiščite razmerja med ceno in dobičkom (“P/E”) pod dolgoročnim povprečjem indeksa S&P 500, na splošno pod vrednost 17. Nizko P/E razmerje nakazuje, da podjetja trgujejo z diskontom.

PRAVILO ŠTEVILKA 2: Poiščite delnice z razmerjem med ceno in knjigovodsko vrednostjo (“P/B”), ki je nižje od 1. Nizka vrednost P/B kaže, da je podjetje podcenjeno, kar pomeni da bi lahko vstopili v odlično podjetje s popustom.

PRAVILO ŠTEVILKA 3: Poskusite se izogniti plačilu vrednosti več kot 3 med razmerjem med ceno in prodajo (“P/S”) za delnico trdnega, zanesljivega podjetja.

Na zasebnih trgih se podjetja običajno kupujejo in prodajajo po cenah, ki so enkrat do dvakrat višje od prihodkov iz prodaje. Seveda pa lahko nekatera uveljavljena podjetja, z zanesljivo prodajo, obvladajo višja razmerja.

PRAVILO ŠTEVILKA 4: Poiščite delnice, katere izplačujejo dividendo, ki predstavlja najmanj 2% cene delnice. Dobro je pogledati tudi zgodovino naraščanja izplačil dividend in rad vidim, da dividendni donos presega donose petletne državne obveznice.

Preferiram podjetja z deležem izplačil, manjšim od 50%… Koeficient izplačil (payout ratio) je odstotek dobičkov, potrebnih za podporo dividend. Teoretično bi lahko pri 50-odsotnem izplačilu (payout ratio), zaslužek podjetja padel za polovico in še vedno pokrival dividendo. To je skrajnost. Toda, če se omejimo v razmerju izplačil na 50% ali manj, se ponoči počutimo bolj varno, vede, da je naš dohodek zanesljiv.

Močna in dosledna dividenda skoraj vedno kaže na zdravo poslovanje. Podjetje ustvarja denar in se želi zahvaliti delničarjem.

Naraščajoče dividende krepijo tudi cene delnic na medvedjih trgih. Tako so dividendne delnice po naravi obrambne naložbe. Naraščajoča dividenda prav tako deluje kot rešilni čoln in preprečuje, da bi cena delnice močno padla.

Ta štiri preprosta pravila za vrednotenje podjetja bodo vaša vlaganja olajšala. Spremljanje le-teh je odličen način vlaganja v varne in trdne priložnosti…kar bi lahko drugače ovirala čustva in pristranskost.

Za naše zdravje, bogastvo in dobro upokojitev,

Dr. David Eifrig

Vir: Daily Wealth

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.