Savdska Arabija pričela s cenovno vojno na trgu nafte

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Savdska Arabija pričela s cenovno vojno na trgu nafte

Po razpadu zavezništva OPEC+ z Rusijo, naj bi Savdska Arabija v prihodnjem mesecu povečala proizvodnjo nafte čez 10 milijonov sodov na dan. Največja izvoznica nafte je tako dejansko začela cenovno vojno. Državni gigant Saudi Aramco namreč ponuja izjemne popuste na nakup njihove nafte in s tem odpira bojno fronto za izgubljeni tržni delež.

Kraljevina lahko po potrebi proizvodnjo dvigne še precej višje, celo na rekordnih 12 milijonov sodov na dan, kar je v zaupnosti povedala nekaterim udeleženim na trgu. Posamezniki, ki vedo za te pogovore, so prosili, da jih ne bi izpostavljali javnosti, zaradi zaščite trgovinskih odnosov. Ker bo zaradi vedno pogosteje omenjenega  korona virusa verjetno prišlo do padca povpraševanja, bi dodatno črpanje lahko povzročilo kaos.

Preberi: Aramco znižal cene surove nafte

V prvi vrsti, se bo meseca aprila proizvodnja Savdske Arabije povečala nad 10 milijonov sodov na dan (9,7 milijonov v tem mesecu) zatrjujejo posamezniki, ki poznajo savdsko razmišljanje. Proizvodne omejitve, o katerih so se dogovorili Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in njeni prejšnji partnerji potečejo konec meseca, kar proizvajalcem odpira prosto pot do povečanja lastne proizvodnje.

“Naftni trg je ekvivalent razglasitvi vojne”, je dejal upravljalec hedge skladov, ki je zaprosil za neimenovanje, zaradi občutljivih okoliščin. Savdsko ministrstvo za energijo se ni odzvalo na prošnjo za komentar.

NAJVEČJA BOLEČINA

Savdska strategija bi na nek način lahko predstavljala poskus zadajanja največje bolečine Rusiji in drugim proizvajalcem, v najkrajšem možnem času. To bi jih vrnilo nazaj k pogajalski mizi, Savdska Arabija pa bi nato ob morebitnem doseženem dogovoru, hitro obrnila porast proizvodnje in pričela z zmanjševanjem le-te.

Surova nafta Brent, globalna referenčna vrednost nafte, se je v petek zmanjšala za 9,4 %, kar pomeni 45,27 USD za sod (danes je že okrog 30USD!). To je bil največji dnevni padec po svetovni krizi leta 2008.

 

 

Povečanje proizvodnje in globoki diskonti označujejo dramatično zaostritev Savdskega ministra za nafto, Princa Abdulaziza. Na petkovem OPEC+ srečanju na Dunaju, je njegov ruski kolega Alexander Novak, zavrnil ultimat – pridružitev skupnemu zmanjšanju proizvodnje. Novak je dejal, da države lahko od konca marca naprej, začnejo črpati po svoji volji.

“Savdska Arabija zdaj resnično začenja z cenovno vojno”, je dejal Iman Nasseri, direktor za Bližnji vzhod pri naftnem svetovalcu FGE.

REKORDNI DISKONTI

Ker poraba goriva za reaktivne motorje, bencina in dizla hitro upada zaradi gospodarskega učinka izbruha korona virusa, se energetski trg sooča z istočasnim šokom med ponudbo in povpraševanjem. Savdska Arabija prejšnji mesec ni uvedla samo zmanjšanje proizvodnje OPEC+, temveč je “prostovoljno” še dodatno omejila svojo proizvodnjo, v prizadevanju za dvig cen. Ko se čez tri tedne izteče rok pogodbe OPEC+, bo Riad lahko črpal toliko kot bo želel.

Po neuspehu na Dunaju, se je Riad v samo nekaj urah, odzval z znižanjem tako imenovane uradne prodajne cene in ponudil rekordne diskonte za prodajo surove nafte po vsem svetu. Aramco vsak mesec rafinerijam sporoči ceno po kateri bo prodajal svojo surovo nafto, pri čemer se pogosto prilagodi OSP, za nekaj centov ali dolarjev.

IGRA POSTAJA VSE BOLJ GRDA

V sklopu enega od najpomembnejših korakov, je Aramco za rafinerije v severozahodni Evropi povečal diskont za svojo vodilno znamko surove nafte – Arab Light, za zajetnih 8 dolarjev za sod, s tem, da je znašal 10,25 dolarja  manj kot referenčna vrednost Brent-a. Nasprotno pa ruska vodilna mešanice surove nafte – Urals, trguje z diskontom v vrednosti približno 2 dolarja na sod manj od Brent-a. Trgovci so mnenja, da je savdska poteza direkten napad na sposobnost ruskih podjetij za prodajo surove nafte v Evropi.

“Postalo bo grdo”, je dejal Doug King, vlagatelj hedge skladov, ki je so-ustanovil Merchant Commodity Fund. “OPEC+ bo črpal več, svet pa se sooča s šokom povpraševanja. “Nafta v vrednosti 30 dolarjev ali manj, je mogoča.”

Trgovci z nafto iščejo zgodovinske lestvice, ki bi lahko bile uporabljene za prikaz nizkih cen v preteklosti. En potencialni cilj je 27,10 dolarja za sod, dosežen leta 2016 med zadnjo cenovno vojno. Toda nekateri verjamejo, da bi trg lahko šel še nižje.

“V naslednjem četrtletju bomo verjetno videli najnižje cene nafte, v zadnjih 20. letih”, je dejal Roger Diwan, naftni analitik pri svetovalcu IHG Markit Ltd. in OPEC veteran, ki nakazuje, da bi cena lahko padla pod 20 USD za sod.

Surova nafta Brent, globalna referenčna vrednost, je decembra 1998, padla na nizkih 9,55 dolarja za sod, med eno redkih cenovnih vojn, ki jo je začela Savdska Arabija v zadnjih 40. letih.

Vir: Bloomberg.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.