PADEC SUROVE NAFTE NA 30 DOLARJEV, DOBRIH 20 DOLARJEV POD STROŠKE PROIZVODNJE

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > PADEC SUROVE NAFTE NA 30 DOLARJEV, DOBRIH 20 DOLARJEV POD STROŠKE PROIZVODNJE

Terminski posli s surovo nafto so poslali cene navzdol za več kot 30 % v enem dnevu. Cene so si nekoliko opomogle, vendar je cena precej nižja od stroškov proizvodnje. 

Savdska Arabija in Rusija sta pred kratkim razglasile cenovno vojno z nafto.

Krvni davek po srečanju OPEC-a je bil precej slabši od pričakovanj. Terminski posli s surovo nafto so se znižali na približno 30 USD, kar blizu rekordnih 27%.

 

Surova nafta - 15-minutni grafikon

To je največji zlom v zgodovini.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta v istem dnevu padla za dobrih 4%, kar je povzročilo večkratno zaustavitev trgovanja na borzah.

 

STROŠKI PROIZVODNJE V ZDA 

Poročilo FED-a iz maja 2019 poudarja povprečne stroške proizvodnje.

Najnovejša raziskava Dallas Fed Energy je pokazala, da je povprečna cena nafte, ki še omogoča profitabilno proizvodnjo v zadnjem letu padla za 4 odstotke (ali za 2 dolarja za sod), na 50 dolarjev za sod. Zgornja številka v vrednosti 50 USD zakriva nekatere pomembne razlike. Območja, kot sta Midland in Delaware v Permskem bazenu, žarišču dejavnosti s skrilavcem, so v povprečju redko nižja od drugih lokacij. Tam obstajajo tudi raznoliki operaterji; na območju Permskega bazena so se na primer posamezni odzivi na najnovejšo raziskavo profitabilnosti gibali med 23 do 70 dolarjev.

Meje profitabilnosti po podatkih Bloomberg New Energy za proizvajalce v Permskem bazenu se gibljejo od 46 dolarjev za sod v okrožju Loving, do 87 dolarjev za sod v okrožju Reagan.

Medtem ko se udeleženci na trgu lahko razlikujejo glede na to, koliko nafte bo na voljo pri določeni ceni, so vsi seznanjeni s splošnimi trendi. Le-ti predstavljajo močne sile, ki bi morale preprečiti previsok ali prenizek padec terminskih cen.

Glede na trenutne tržne cene bo ameriška proizvodnja nafte iz skrilavca v letošnjem letu še naprej naraščala. Nedavno poročilo Mednarodne agencije za energijo je poudarilo, da bo proizvodnja iz skrilavca, v naslednjih petih letih, najverjetneje glavno gonilo.

 

Čas za ponovno ocenitev 

Proizvajalci, ki so se močno zadolževali in so za plačilo obresti odvisni od višjih cen, so zdaj v resnih težavah.

Izvozi nafte? Ah...pozabite nanje.

Povpraševanje pada, saj ljudje nočejo več leteti in delajo od doma.

Številni prezadolženi proizvajalci in dobavitelji surove nafte, odvisni od cen nad 50 dolarjev, bodo doživeli kreditno implozijo.

To je šele začetek.

 

Posledice deflacije

Kot smo že omenili, so se posledice deflacije že začele.
Za to lahko krivite Ameriško centralno banko.

Deflacija v resnici ni povezana s cenami. Gre za vrednost dolga v poslovnih knjigah bank, ki jih "zombi korporacije" in posamezniki ne morejo povrniti.

 

Likvidnostna kriza v energetskem sektorju

Ni boljšega trenutka, da se ameriške prezadolžene proizvajalce nafte pošlje v bankrot.

Likvidnostna kriza se že hitro širi v druge sektorje.

Vir: Mish Talk