CENA FIZIČNEGA ZLATA LOČENA OD CENE NA BORZAH

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > CENA FIZIČNEGA ZLATA LOČENA OD CENE NA BORZAH

Posredovano s strani BullionStar.com...

V zadnjem mesecu, od 14. februarja do 14. marca, so v enem izmed centrov plemenitih kovin v Singapurju, beležili rekordno število naročil ter obiskov.

Tekom omenjenega obdobja so oskrbeli 2626 strank, prihodki od prodaje pa so šteli več kot 50 milijonov SGD, kar znaša 477 % več kot v enakem obdobju lani.

Zadnjih nekaj dni je bilo najbolj napornih. Uslužbenci so strmeli k temu, da pomagajo čim več strankam, pri tem pa so opravljali odlično delo.

Količina naročil se je povečala do te mere, da je težko pravočasno odgovoriti na vse zahteve preko telefona, vendar se po najboljših močeh trudijo, da se ti odzivni časi zmanjšajo.

 

POMANJKANJE ZLATA IN SREBRA - OMEJITVE DOBAVE

Ogromna rast povpraševanja obremenjuje naše dobavne verige. BullionStar ima odnose z dobavitelji z večino glavnih rafinerij, kovnic in trgovcev na debelo, po vsem svetu.

Večina teh dobaviteljev nima nobene zaloge plemenitih kovin in trenutno ne sprejemajo naročil. Ameriška kovnica US Mint, na primer, je ta četrtek sporočila, da so ameriški srebrni kovanci American Eagle razprodani. Veletrgovci v ZDA so v celoti razprodali vso zlato in srebro, kar ni mogoče obnoviti.

Nekaj izdelkov je že razprodanih in kmalu bo jih še več, če se bo ta stiskalnica cen na terminskih borzah še naprej nadaljevala. Vsi izdelki, ki so na naši spletni strani navedeni kot "na zalogi", so na voljo za takojšnjo dostavo.

Pri artiklih, označenih z "predprodaja", so bili le-ti naročeni in plačani s prispevki na poti do nas.

 

PAPIRNATO ZLATO  Vs  FIZIČNO ZLATO

Kot smo čez leta že večkrat zapisali - samo fizično zlato je varno zatočišče.

Velja omeniti, da se je cena zlata na papirju, čeprav je bila od začetka leta v SGD (singapurskih dolarjih) višje za 5,7 % v zadnjih dneh precej znižala.

S papirnatim zlatom se trguje na nealociranem promptnem trgu zlata OTC v Londonu in na terminskem  trgu COMEX v New Yorku. Oba sta trga izvedenih finančnih instrumentov in nista povezana s trgom fizičnega zlata.

To pomeni, da trgi fizičnega zlata delujejo kot odvzemniki cen, ki podedujejo ceno iz papirnatega trga ter da so derivativni trgi ekskluzivni in prevladujoči postavljavci cen.

Celotna tržna struktura tega financiranega trgovanja z zlatom je pomanjkljiva. Čeprav je povpraševanje po fizičnem zlatu neprimerljivo, se to ne odraža v ceni zlata, ki jo je določil COMEX in londonski promptni trg.

Zdaj je postalo kristalno jasno, da bo trg vez fizičnega zlata in trga papirnatega zlata prekinjeana. 

Če trg papirnatega zlata ne bo odpravil tega neravnovesja, se bo široko fizično pomanjkanje plemenitih kovin podaljšalo, kar posledično lahko privede do sesutja celotnega monetarnega sistema.

S progresivnimi centralnimi bankami v Vzhodni Evropi in Aziji, ki so poviševale zaloge zlata v zadnjih treh letih, bo le-to najverjetneje središče novega monitarnega sistema.

Nesmiselne in izkrivljene izjave glavnih medijev, da je "zlatu odvzet status varnega zatočišča" so v popolnem nasprotju z resnico. Nenadzorovana cena papirnatega zlata in srebra lahko ostaneta brez tega statusa, fizično naložbeno zlato pa zagotovo ne.

 

FIZIČNE PREMIJE IN RAZPONI

Zmanjševanje ponudbe in fizični primanjkljaji kovin so povzročili povečanje cenovne premije. Trenutno je težek in drag postopek pridobiti kakršen koli inventar, zato smo morali povečati premije za izdelke, da bi nadomestili omejitve.

Prav tako smo si prizadevali dvigniti cene, ki jih ponujamo strankam, toda z izjemno nestanovitnostjo in močnimi nihanji cen, je razpon med nakupno in prodajno ceno lahko začasno večji kot običajno.

Obžalovanja vredno je, da so premije in razponi izven normale, vendar je dejstvo, da trga papirja v ZDA in v Londonu ne odražata povpraševanja in ponudbe fizičnega trga, izven našega nadzora.

Kot mnogi od vas veste, smo eden izmed največjih kritičnih glasov tega manipulativnega trga papirja.

Upoštevajte, da bodo premije ob vikendih (ko so trgi zaprti) v primerjavi s tednom, verjetno višje.

Odločitve o spremembi premij ne sprejemamo nepremišljeno, vendar menimo, da je to boljša alternativa, kot da med vikendi prenehamo sprejemati naročila.

Še posebej pa v tem času, ko je trg papirnatega zlata v pretresu in ne odraža realnosti povpraševanja in ponudbe na trgu fizičnih kovin.

Razprodali smo zlate in srebrne ploščice BullionStar, trenutno pa nam primanjkuje tudi nekaterih drugih izdelkov, ki jih zaenkrat še ne moremo nadomestiti.

Kmalu bo zmanjkalo še več zalog, kljub temu, da smo v veliki meri kupovali plemenite kovine za ustvarjanje rezervnega varovala inventarja.

Vir: Zero Hedge.