“PRODAJA SE KOT TOALETNI PAPIR”: ČE ŠE NISTE KUPILI FIZIČNEGA ZLATA, JE ZDAJ VERJETNO PREPOZNO

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > “PRODAJA SE KOT TOALETNI PAPIR”: ČE ŠE NISTE KUPILI FIZIČNEGA ZLATA, JE ZDAJ VERJETNO PREPOZNO

 

V zadnjem desetletju je bilo, v svetu plemenitih kovin, eno najbolj izjemnih opažanj nenavadna nevezanost v dinamiki ponudbe/povpraševanja in s tem tudi vrednotenje med papirnatim in fizičnim zlatom.

Zlato se je v zadnjih letih vse bolj financiralo s terminskimi pogodbami, ETF-ji, izvedenimi finančnimi instrumenti in podobno, ter je posledično postalo prevladujoči dejavnik odločanja cen v svetu, kjer je nominalni obseg trgovanja “papirnatega zlata” veliko večji od “fizičnega”. Ob vsaki tržni napetosti se tako pojavi nenavadno ločevanje.

Pojavil se je vzorec prenagljene likvidacije, ko so upravljavci finančnega premoženja prisiljeni izvajati damping papirnatega zlata, da pokrijejo izgube v drugih naložbah, s tem pa bistveno znižajo ceno zlata. Ko gre za kupce fizičnega zlata, le-ti istočasno pospešijo nakupe zaradi pomislekov glede plačilne sposobnosti finančnega sistema.

Rezultat tega je “ločitev cene fizičnega zlata od cene papirnatega“, kar povzroči arbitražo – kupci fizičnega zlata, torej tisti, ki nimajo vere v ETF sklade, kot je GDX ali GLD, ali pa imajo preprosto raje kovino v posesti. Še posebej veseli so, ker jim to omogoča nakup fizičnega zlata po nižjih cenah, kot bi jih imeli običajno.

Naslednji korak je porast povpraševanja po fizičnem zlatu, zaradi katerega bodo prodajalne plemenitih kovin in menjalnice razprodane v zelo kratkem času. Vzemimo za primer največjega ameriškega prodajalca plemenitih kovin – APMEX, kjer ni mogoče več kupiti zlata, ker je vse razprodano, in niti ne samo ploščice…(resnično bogati posamezniki morajo založiti milijone, zato se ne obremenjujejo s posameznimi zlatniki in namesto tega kupujejo po 10 kg zlatih ploščic ali kilogramske ploščice).

 

 

… tudi manjše zlate ploščice so razprodane.

 

 

…celo klasični zlati kovanci so sedaj na voljo samo v predprodaji.

 

 

Po poročanju Financial Times, se trgovci že pritožujejo nad naraščajočim svetovnim primanjkljajem zlatih ploščic, saj izbruh korona virusa povzroča motnje v povpraševanju in ponudbi. Določeno podjetje primerja to divje nakupovanje rumene kovine s potrošniško mrzlico kupovanja toaletnega papirja.

Dejstvo je, da je zlato “zelo drag toaletni papir” in je tako na voljo veliko bolj ekskluzivni množici, ki lahko porabi bistveno več za rumeno kovino. Obstaja beg veleprodaje iz “papirja” v fizično med nekaterimi najbogatejšimi ljudmi na svetu.

Ena od verodostojnih zapisov, ki jih poroča Financial Times, je ta, da so “mali vlagatelji iz Evrope in ZDA v zadnjih dveh tednih pokupili zlate in srebrne ploščice, da bi zaščitili svoj denar pred propadom svetovnih delniških trgov in številnih valut.” Ameriška centralna banka je zdaj pripravljena, da sproži uničenje dolarja brez primere, s tiskanjem (v samo tem tednu) več kot 625 milijard dolarjev.

 

 

…pomisleki glede propada kupne moči valut bodo le še rasli.

Ne gre le za težavo s povpraševanjem. Oskrbovalne verige se zaustavljajo, največje evropske rafinerije zlata pa so se zaradi vse večjega zaprtja v regiji, borile za ohranitev. Podjetja Valcambi, Pamp in Argor-Heraeus imajo sedež v švicarskem mestu Ticino, blizu meje z Italijo. Lokalne oblasti so v zadnjih dneh poročale, da naj bi se proizvodnja na tem območju začasno ustavila.

Na žalost, tako kot vse ostalo, bodo tudi rafinerije zlata zaprle svoja vrata. To je zagotovilo, da bodo morebitni primanjkljaji zlata trajali vsaj nekaj mesecev.

Ob upadu ponudbe in naraščanju povpraševanja, si skorajda ne moremo zamisliti, da bo cena zlata padla, pa vendar se je ravno to dogajalo pretekli teden. Skladi so odvrgli papirnato zlato, kar je vodilo do zgoraj omenjene paradoksalne divergence v papirnatih in fizičnih cenah.

Prodajalci fizičnega zlata so vezani na promptno ceno, ki je v veliki meri določena na trgu papirja. Posledica tega je, da trgovci poročajo o zamudah pošiljk do 15 dni, saj se je povpraševanje povečalo. Markus Krall, izvršni direktor nemške prodajalne z dragimi kovinami Degussa, je dejal, da se bori za zadovoljitev želja kupcev po zlatih ploščicah in kovancih in se mora obrniti na vele-prodajne trge. “Povpraševanje znaša do petkrat več kot običajni dnevni obseg”, je dodal.

“Pri iskanju novih virov skušamo biti izvirni, toda vse je odvisno od ukrepov oblasti za zajezitev korona virusa. Zadeva je nepredvidljiva,” je dejal Krall.

Rob Halliday-Stein, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja BullionbyPost, s sedežem v Birminghamu, je dejal, da je situacija brez primere. “V bistvu prodajamo, takoj ko dobimo zalogo v varne trezorje, vendar smo omejeni pri tem kaj lahko dobimo, približno tako kot situacija s toaletnim papirjem.”

“Mislim, da trenutno v Evropi in ZDA ni mogoče najti kilogramskih ploščic, ne za ljubezen, ne za denar,” je povedal Ross Norman, veteranski trgovec z zlatom. “To je precej nenavadno.”

“V preteklem tednu je izdelek postal vedno težji za pridobivanje, saj je trg iz dneva v dan bolj nestanoviten”, je za Financial Times povedal Ken Lewis, izvršni direktor podjetja Apmex.

Podjetje je sporočilo, da je kupilo več kot milijon unč srebra, več kot 20.000 ameriških kovancev Gold Eagle, na tisoče zlatih ploščic za kar so morali izkorisiti “zveze in poznanstva”.

In vse to se razproda takoj, ko postane na voljo za prodajo.

Še en ameriški trgovec z plemenitimi kovinami, JM Bullion, je povedal, da bodo naročila zamujala 15 dni in da bo uvedel minimalno velikost naročila (kot je storil Apmex).

BullionStar, prodajalna plemenitih kovin s sedežem v Singapurju, plačuje premijo za odkup srebrnih in zlatih ploščic od kupcev, da bi znova napolnili zaloge, poroča analitik Ronan Manly. “Med cenami na trgu fizičnega zlata in cenami, ki jih vidite na zaslonu, ni povezave,” je dejal.

Vir: Zero Hedge.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.