STRANKE ABN AMRO PRISILJENE K PRODAJI SVOJEGA FIZIČNEGA ZLATA

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > STRANKE ABN AMRO PRISILJENE K PRODAJI SVOJEGA FIZIČNEGA ZLATA

Že pred sedmimi leti je nizozemska banka ABN Amro spremenila svoja pravila glede skrbništva plemenitih kovin. Takrat je ukinila fizične dostave zlata.

Pomirjajoče so takrat dodajali, da bo zlato poravnano po ponudbeni ceni na "trgu" in da "ne rabite storiti ničesar", saj "imamo vaše naložbe v plemenite kovine."

 

Spremembe pri ravnanju z naročili plemenitih kovin

1. aprila 2013 -  ABN AMRO drugemu skrbniku plemenitih kovin za zlato, srebro, platino, paladij

...

Ne rabite narediti ničesar. Zagotavljamo, da imamo vaše naložbe v plemenite kovine, zdaj skupaj z novim načinom ravnanja in upravljanja.

 

Takrat smo se spraševali, če je to zgodnji pokazatelj potencialnega fizičnega pomanjkanja na trgu plemenitih kovin. Kmalu zatem, ko smo na trgih zlata opazili znaten prodajni pritisk, s promptno (spot)  fizično prodajo, ki je nato vodila terminske trge (futures) navzdol...

 

 

Zdaj vemo, kdo je zgoraj omenjen "drugi skrbnik", saj je ABN AMRO prenesla trgovanje s plemenitimi kovinami na švicarsko banko UBS.

Bistveno pa je, da pri UBS banki stranke niso mogle dejansko zahtevati zlata in srebra.

 

 

Kar nas pripelje do današnjih novic iz časopisa Trouwn, da kupci ABN Amro ne bodo več mogli svojega denarja vložiti v fizično zlato, srebro ali platino.

Banka bo te tri naložbene produkte ukinila prihodnji petek.

Kupci bodo morali svoje pozicije prodati pred 1. aprilom. Če do tega ne bo prišlo, bo ABN Amro primorana to storiti namesto njih, po prevladujoči ceni.

Trouw pojasnjuje, da je glavna odločitev za to nova EU uredba:

Plemenita kovina kupljena preko ABN Amro ni "neposredna naložba", saj je fizična dobava plemenitih kovin onemogočena.
Ker gre za kompleksen izdelek, mora ABN upoštevati dodatne predpise.
Ta pravila za evropske finančne trge so bila poostrena.

Preklic računov s strani ABN Amro, pripelje do konca zgodovine, ki sega do ustanovitve Hollandsche Bank Unie (HBU) leta 1914, piše trgovsko podjetje za zlato Aunexum.

Ko prihajajo te novice na dan, promptne cene zlata zaostajajo za terminskimi...

 

 

Z razpadom trga zlata, med rekordnim porastom povpraševanja po fizičnem zlatu in skorajda zaustavljeni ponudbi, najbolj produktivne rafinerije zlata z lokacijo v južnem švicarskem mestu Ticina - Valcambi, Pamp in Argor-Heraeus, do nadaljnjega ne obratujejo. Sprašujemo se, ali je odločitev podjetja ABN nagnjena k izogibanju morebitnim posledicam iz njihove fiduciarne dolžnosti glede naložb strank v plemenite kovine.

"Upamo" lahko le, da bo na 2000 ali približno toliko zasebnih bančnih računov pri ABN (katerih skrbnik je UBS), švicarska banka dobila nekaj od tega "dobavljivega" zlata, preden zmanjka časa...

"Ni ga tako lahko najti", je odkril vsak, ki je v preteklih dneh obiskal APMEX ali katerega drugega prodajalca zlata:

 

 

Vir: Zero Hedge

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.