Predsednik šanghajske terminske borze zlata želi novo naddržavno rezervno valuto

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Predsednik šanghajske terminske borze zlata želi novo naddržavno rezervno valuto
Vir: REUTERS/Jason Lee

ŠANGHAJ (Reuters) - Predsednik šanghajske terminske borze z zlatom - Shanghai Gold Exchange (SGE) je pozval k novi super-nadvladni valuti, ki bo nadomestila svetovno prevlado ameriškega dolarja, za katero je predvideval, da bo dolgoročno izgubljala na vrednosti, medtem pa bodo se cene zlata višale.

Med nekaterimi tržnimi udeleženci se je pojavila zaskrbljenost glede sistema, izraženega v dolarjih, saj je ameriška centralna banka znižala obrestne mere na skoraj nič in pričela z neomejenim tiskanjem dolarjev zaradi nadzorovanja gospodarske škode v luči pandemije korona virusa.

Ukrepi so pripomogli k temu, da so se cene zlata v zadnjem mesecu zvišale na več kot sedemletno najvišjo vrednost. Wang Zhenying, vodja največje svetovne terminske borze fizičnega zlata na svetu (SGE), je v intervjuju dejal, da mora pridobivanje cene zlata biti konsistentno, vendar je potrebna nova vrsta rezervne valute.

"Svetovna trgovina v prihodnosti potrebuje super-nadvladni valutni sistem, v skladu s katerim nobena država ne more zamrzniti mednarodnega premoženja druge države," je dejal Wang z vodilno vlogo pri Kitajski centralni banki, ki nadzira SGE.

Wang predvideva upad ameriške valute, ki ga je sprožila denarni politika ameriške centralne banke.

"Ko bo centralna banka ZDA odprla likvidnostno pipo, bo ameriški dolar v teoriji v dolgoročnem depreciacijskem trendu," je dejal, čeprav bi lahko panika trenutne krize sprožila začasen kratkoročni vzpon zelenca.

Njegovi komentarji o novi svetovni valuti spominjajo na prejšnji predlog za reformo mednarodnega denarnega sistema med svetovno finančno krizo 2008/09.

Zhou Xiaochuan, nekdanji guverner Kitajske centralne banke (PBOC), je dejal, da kriza in njeni učinki zahtevata, da se nova suverena rezervna valuta loči od posameznih držav.

Wang pravi, da je koncept še starejši. Zlato, ena najstarejših oblik denarja, sodi v to kategorijo, vendar je njegova zaloga omejena, kar omejuje kakršno koli vlogo, ki jo ima v svetovni trgovini.

Težava z denarnim sistemom, kjer prevladuje dolar je v puščanju držav ranljivih za potencialne ameriške sankcije in moč Washingtona, da v primeru spora zamrzne mednarodno premoženje države.

"To je orožje za ZDA, vendar vir negotovosti za druge države," je dejal Wang.

"Valuta, ki jo svet na koncu izbere za globalno trgovino, ne sme biti tista, ki daje nekomu privilegij, medtem ko druge izpostavlja negotovosti."

Wang, avtor knjige The Principle of Trading Economics, ni pojasnil, kako lahko nova valuta deluje, vendar je dejal, da jo je treba prilagoditi post-pandemičnemu svetu, v katerem bo po njegovem mnenju gospodarska in politična moč bolj enakomerno razporejena.

"Zmanjšal se bo globalni vpliv ZDA, medtem ko se bosta status Evropske unije in Kitajske v globalnih zadevah dvignila," je dejal.

 

Vir: Reuters.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.