Prehod centralnih bank na digitalne valute

Insajder.si > Prevodi iz tujih medijev > Prehod centralnih bank na digitalne valute

Bill Campbell, portfolio manager za strategijo Global Bond Strategy pri DoubleLine Capital, se z Edom Harrisonom pogovori o možnem prehodu centralnih bank na digitalne valute. Campbell trdi, da centralne banke že zamujajo, saj je več kot 95% globalnih transakcij že digitalnih. Skupaj preučita tudi možnost dvostranske poravnave digitalnih valut, ki bi nadomestila sistem SWIFT in pritisnila na dolar.

Prav tako razpravljata o tem, kako bi lahko CBDC (centralnobančna digitalna valuta) podprla bančni sistem, saj se čezmejna plačila in skrbništvo nad sredstvi, trenutno opirajo na centralne banke. Campbell se dotakne tudi, kako bi lahko CBDC spremenil način vodenja fiskalne in monetarne politike, kar bi privedlo do še večjega razvrednotenja fiat denarja.

Ključna spoznanja: Na obzorju se že kažejo digitalne valute centralnih bank. Njihovo uvajanje pa bo močno vplivalo na vodenje denarne in fiskalne politike, na sposobnost preživetja bančnega sistema, kakršen obstaja danes, ter način poravnave svetovne trgovine in vrednost ameriškega dolarja.

Naročite se na nove objave preko e-pošte

Vnesite svoj e-poštni naslov, če želite prejemati obvestila o novih objavah po e-pošti.


DISCLAIMER – OMEJITEV ODGOVORNOSTI

Prispevek ne predstavlja investicijskega svetovanja. Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti vsebuje večjo stopnjo tveganja in lahko povzroči izgube. Izvedeni finančni instrumenti niso primerna naložba za povprečno neprofesionalno stranko. Vsebina prispevka ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k izstavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti o storitvah podjetja Insajder SI, d.o.o. ter dogajanjih na kapitalskih trgih. Pretekla donosnost finančnih instrumentov ni pokazatelj donosnosti v prihodnosti. Insajder SI d.o.o ni odgovoren za motnje pri delovanju spletnih strani, niti ne jamči za točnost in popolnost objavljenih podatkov in ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe.